Zapiekanka makaronowa z dynią i serem
TM6 TM5

Zapiekanka makaronowa z dynią i serem

4.4 (259 ocen)

Składniki

  • 350 g makaronu, suchego, typu penne
  • 200 g sera ementaler, pokrojonego na kawałki
    lub 200 g sera gruyère, pokrojonego na kawałki
  • 40 g bułki tartej
  • 20 g pestek dyni
  • 120 - 150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 500 - 600 g dyni, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 20 g masła
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • 100 - 150 g wody
  • 200 g mleka
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki cząbru, suszonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1939.8 kJ / 463.3 kcal
Białko
20.3 g
Węglowodany
64 g
Tłuszcz
16.2 g
Tłuszcz nasycony
8.7 g
Błonnik
5.7 g
Sód
1265.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy