Zapiekanka makaronowa z dynią i serem

Zapiekanka makaronowa z dynią i serem

4.4 304 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

  • makaronu, suchego, typu penne
    350 g
  • sera ementaler pokrojonego na kawałki
    200 g
    200 g sera gruyère, pokrojonego na kawałki
  • bułki tartej
    40 g
  • pestek dyni
    20 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    120 - 150 g
  • ząbki czosnku
    2 - 3
  • dyni bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    500 - 600 g
  • masła
    20 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
    1 - 1 ½ łyżeczki
  • wody
    100 - 150 g
  • mleka
    200 g
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ - 1 łyżeczka
  • cząbru, suszonego
    2 łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    ¼ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 463.3 kcal / 1939.8 kJ
Białko 20.3 g
Tłuszcz 16.2 g
Węglowodany 64 g
Błonnik 5.7 g
Tłuszcz nasycony 8.7 g
Sód 1265.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...