Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 350 g makaronu, suchego, typu penne
-
200
g sera ementaler, pokrojonego na kawałki
lub 200 g sera gruyère, pokrojonego na kawałki - 40 g bułki tartej
- 20 g pestek dyni
- 120 - 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 500 - 600 g dyni, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 20 g masła
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 1 - 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
- 100 - 150 g wody
- 200 g mleka
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki cząbru, suszonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1939.8 kJ / 463.3 kcal
- Białko
- 20.3 g
- Węglowodany
- 64 g
- Tłuszcz
- 16.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.7 g
- Błonnik
- 5.7 g
- Sód
- 1265.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ziemniaki z cukinią, szynką i sosem curry
50min
Risotto z burakami i balsamico
40 Min
Makaron z dynią i jarmużem
40 Min
Makaron z pesto z buraka
25min
Makaron z sosem dyniowym i ciecierzycą
30 Min
Spaghetti z cukinią z sosem pomidorowym i gorgonzolą
40 Min
Penne z dynią i szynką
40 Min
Dyniowe mac'n'cheese
50min
Makaron ze szpinakiem w kremowym sosie migdałowym
35 Min
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1h 35min
Placki dyniowe z parmezanem
45min
Makaron z dynią, pieczarkami i szpinakiem
45min