Zapiekanka makaronowa z dynią i serem

Zapiekanka makaronowa z dynią i serem

4.4 305 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

  • 350 g makaronu, suchego, typu penne
  • 200 g sera ementaler pokrojonego na kawałki
    200 g sera gruyère, pokrojonego na kawałki
  • 40 g bułki tartej
  • 20 g pestek dyni
  • 120 - 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 500 - 600 g dyni bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 20 g masła
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • 100 - 150 g wody
  • 200 g mleka
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki cząbru, suszonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 463.3 kcal / 1939.8 kJ
Białko 20.3 g
Tłuszcz 16.2 g
Węglowodany 64 g
Błonnik 5.7 g
Tłuszcz nasycony 8.7 g
Sód 1265.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...