Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 350 g makaronu, suchego (np. penne)
- 20 g oleju
- 400 g bulwy kopru włoskiego (fenkułu), pokrojonej w 2-3 cm plastry (kilka liści drobno posiekać i odłożyć do dekoracji)
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych
- 60 g cebuli, pokrojonej w 5 mm piórka
- 20 g cukru
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 20 g koncentratu pomidorowego
- woda, do gotowania makaronu
- sól, do gotowania makaronu
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej - 2 krople kremu balsamicznego
- 3 łyżki orzeszków piniowych (30 g)
- mini mozzarella (ok. 180 g), odsączona z zalewy, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2324 kJ / 551 kcal
- Białko
- 20 g
- Węglowodany
- 76 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Błonnik
- 6.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tomate frito – hiszpański sos pomidorowy
10 Min
Sałatka z kolorowych pomidorów i pesto z rukoli
35 Min
Tagliatelle z pesto z bobu
30min
Wegański koktajl wysokobiałkowy
5 Min
Wegetariańskie chili
1 Std. 5 Min
Paprykowy sos holenderski
15 Min
Sałatka makaronowa z sosem ze świeżych pomidorów
55min
Makaron z sosem pomidorowo-bazyliowym i szynką
40min
Makaron z bakłażanem "po bolońsku"
35 Min
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i pomidorkami koktajlowymi
40min
Spaghetti napoletana
40min
Różowe smoothie bowl z owocami i płatkami owsianymi
15 Min