Urządzenia i Akcesoria
Dorsz w ziołowej kruszonce z ryżem, szpinakiem i sosem cytrynowym
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
-
½ cytryn ekologicznej
-
250 g ryżu basmati
-
4 gałązki koperku, świeżego tylko liście
-
4 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
-
4 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście
-
50 g bułki tartej
-
30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
60 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
1000 g wody
-
1 ¾ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ryby
-
500 - 600 g filetów z dorsza, ze skórą lub bez skóry (4 filety, 125-150 g każdy)
-
200 - 250 g liści szpinaku, świeżych
-
½ - 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
-
150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
½ łyżeczki skrobi kukurydzianej½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego¼ - ½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
800 mg
Białko
36 g
Kalorie
2624 kJ /
627 kcal
Tłuszcz
26 g
Błonnik
3.5 g
Tłuszcz nasycony
15 g
Węglowodany
61 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NA CO DZIEŃ I KREATYWNIE
61 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą i marchewką
50 min
Ryba na parze z zielonym purée
50 min
Cytrynowo-rozmarynowy pstrąg i warzywa na parze
1 godz. 5 min
Ryba z sosem pomidorowym
30 min
Pstrągi w papilotach z miętą i cukinią
40 min
Pstrągi na parze z kaszą bulgur, młodą marchewką i sosem balsamicznym
50 min
Pstrągi z warzywami na parze; Mus twarogowy z sosem z owoców jagodowych
55 min
Ryba z sosem chimichurri, fasolką i ziemniakami; Warstwowy deser z chia
1 godz.
Dorsz na parze z ryżem i szpinakiem w sosie cytrynowym
30 min
Zupa krem z zielonych szparagów i szpinaku z pikantnymi orzeszkami piniowymi
1 godz. 10 min
Ryba z warzywami na parze; Lody z sosem z owoców jagodowych
1 godz. 15 min
Dorsz na parze w pesto z risotto i salsą pomidorową
45 min