Urządzenia i Akcesoria
Dorsz w ziołowej kruszonce z ryżem, szpinakiem i sosem cytrynowym
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
-
½ cytryn ekologicznej
-
250 g ryżu basmati
-
4 gałązki koperku, świeżego tylko liście
-
4 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
-
4 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście
-
50 g bułki tartej
-
30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
60 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
1000 g wody
-
1 ¾ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ryby
-
500 - 600 g filetów z dorsza, ze skórą lub bez skóry (4 filety, 125-150 g każdy)
-
200 - 250 g liści szpinaku, świeżych
-
½ - 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
-
150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
½ łyżeczki skrobi kukurydzianej½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego¼ - ½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
800 mg
Białko
36 g
Kalorie
2624 kJ /
627 kcal
Tłuszcz
26 g
Błonnik
3.5 g
Tłuszcz nasycony
15 g
Węglowodany
61 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NA CO DZIEŃ I KREATYWNIE
61 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ryba na parze z zieloną soczewicą i sosem paprykowym
40 min
Marynata do ryb na bazie jałowca i ziaren fenkułu z dodatkiem ginu
10 min
Łosoś z cytrynowym sosem holenderskim, szparagami i ryżem
45 min
Polędwiczki wieprzowe z selerowym purée i sosem kaparowo-cytrynowym
45 min
Łosoś w sosie mango curry z ziołowym ryżem
40 min
Dorsz na parze z ryżem i szpinakiem w sosie cytrynowym
30 min
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego), risotto z burakiem i trawą cytrynową
2 godz. 10 min
Łosoś w kremowym sosie pieczarkowym z ziemniakami
35 min
Łosoś z ryżem, brokułami i sosem koperkowym; Budyń czekoladowy
40 min
Ryba z warzywami i purée z kalafiora
40 min
Łosoś na parze po azjatycku
1 godz.
Ryba na parze z zielonym purée
50 min