
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 1 pęczek)
- 40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
300
g borowików, świeżych oczyszczonych, pokrojonych na kawałki (patrz wariant)
lub 40 g grzybów, suszonych oczyszczonych, pokrojonych na kawałki (patrz wariant) - 30 g oliwy z oliwek
- 320 g ryżu do risotto typu np. Carnaroli lub Arborio, o czasie gotowania 14 min
- 60 g białego wina, wytrawnego
- 800 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g masła
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 443.7 kcal / 1856.2 kJ
- Białko
- 7.5 g
- Tłuszcz
- 14.1 g
- Węglowodany
- 68.6 g
- Błonnik
- 0.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Risotto z boczkiem i cukinią
40 min
Risotto z cukinii
45 min
Risotto z kurkami
35 min
Risotto z parmezanem
30 min
Risotto z grzybami
1 godz. 5 min
Risotto z boczniakami i szampanem
35 min
Spaghetti z kremowym sosem z bakłażana
35 min
Szafranowe risotto ze szparagami
35 min
Risotto z krewetkami
45 min
Risotto szparagowe
20 min
Risotto z cukinią i serem feta
30 min
Risotto z boczkiem i pieczarkami
40 min