Risotto z borowikami

Risotto z borowikami

3.8 81 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 1 pęczek)
    10 g
  • cebuli szalotki przekrojonej na pół
    40 g
  • borowików, świeżych oczyszczonych, pokrojonych na kawałki (patrz wariant)
    300 g
    40 g grzybów, suszonych, oczyszczonych, pokrojonych na kawałki (patrz wariant)
  • oliwy z oliwek
    30 g
  • ryżu do risotto typu np. Carnaroli lub Arborio, o czasie gotowania 14 min
    320 g
  • białego wina, wytrawnego
    60 g
  • wody
    800 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • masła
    30 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 443.7 kcal / 1856.2 kJ
Białko 7.5 g
Tłuszcz 14.1 g
Węglowodany 68.6 g
Błonnik 0.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...