Wersje kompatybilne
Zupa krem z batatów i cukinii; Bułki na parze z wegańskim gulaszem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bułki na parze
- 150 g wody
- 15 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g) - 1 łyżeczka cukru
- 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka soli
- 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
- 1 łyżka octu, do Mycia Wstępnego (opcjonalnie)
Zupa krem z batatów i cukinii
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
-
5 - 10
g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 5 mm plastry
(opcjonalnie)
lub ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego (opcjonalnie) - 1 - 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 500 - 550 g batatów, pokrojonych na kawałki
- 200 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 1000 g wody
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
Wegański gulasz
- 400 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, pietruszki, cebuli, cukinii, papryki bez gniazd nasiennych), pokrojonych na kawałki
- 100 - 150 g batatów, pokrojonych na kawałki
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 400 - 500 g pieczarek, przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 100 g wody
-
30 - 50
g sosu sojowego
lub 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM (patrz wskazówka) - 1 liść laurowy, suszony
- 2 ziarna ziela angielskiego
-
1
łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
lub 1 łyżeczka bazylii, suszonej - 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji
lub kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1978.3 kJ / 472.5 kcal
- Białko
- 13.2 g
- Węglowodany
- 81 g
- Tłuszcz
- 12.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Błonnik
- 10.7 g
- Sód
- 1734.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa z ciecierzycy z klopsikami (z osłoną noża miksującego)
45 min
Zupa krem z zielonych szparagów i szpinaku z pikantnymi orzeszkami piniowymi
1h 10min
Zupa z cukinią i koperkiem; Gulasz z indyka z maślankowymi knedlami
1h 40min
Zupa krem z pietruszki; Pomidorowy ryż z łososiem (kabsa)
1h 10min
Zupa krem z batatów i cukinii; Bułki na parze z szarpanym kurczakiem
1h 5 min
Krupnik i danie z indykiem na Varomie; Jabłka pod kruszonką
1 godz. 15 min
Krupnik i danie z indykiem na Varomie; Budyń czekoladowy
1h 5 min
Zupa dyniowo-paprykowa; Warzywa z pary; Kurczak w kremowym sosie pomidorowym
1 godz.
Zupa krem z batatów z orzechową posypką
50min
Zupa z batatów i cukinii z imbirem
25min
Dwukolorowa zupa-krem z białych i zielonych warzyw
55min
Bułeczki na parze z szarpanym kurczakiem i salsą z awokado
45 min