Kalafior Kung Pao z ryżem i sezamową surówką z marchewki

Kalafior Kung Pao z ryżem i sezamową surówką z marchewki

3.3 366 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje

Składniki

  • ziaren sezamu, białego
    1 łyżka
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    300 g
  • soku z limonki, świeżo wyciśniętego
    10 g
    10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • syropu klonowego
    35 g
  • octu ryżowego
    25 g
  • oleju sezamowego
    5 g
  • napoju roślinnego np. migdałowego, sojowego (patrz wskazówka)
    80 g
  • skrobi kukurydzianej
    95 g
    95 g skrobi ziemniaczanej
  • sosu sojowego
    40 g
  • kalafiora podzielonego na małe różyczki
    800 g
  • wody
    1350 g
  • oleju
    30 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • ryżu basmati
    250 g
  • ząbki czosnku
    3
  • cebuli dymki tylko biała część, przekrojonej na pół
    50 g
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    10 g
  • czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    ½
  • sosu Hoisin
    30 g
    30 g sosu barbecue
  • szczypiorek z dymki, posiekany, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 550 kcal / 2301.2 kJ
Białko 13.2 g
Tłuszcz 12.6 g
Węglowodany 99.9 g
Błonnik 9.7 g
Tłuszcz nasycony 2 g
Sód 1387.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...