Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 50 g pora, tylko biała część, pokrojonego w 1 cm plastry
- 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 80 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 40 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
-
500
g ciecierzycy, ugotowanej (patrz wskazówka)
lub 500 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy i opłukanej - 600 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu, w temp. pokojowej
- sól, ilość do smaku
- liście natki pietruszki, świeże, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1338 kJ / 320 kcal
- Białko
- 13 g
- Węglowodany
- 41 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 8.8 g
- Sód
- 739 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa pomidorowa z mozzarellą
35 min
Zupa krem z groszku
40min
Zupa krem z porów
30min
Zupa krem z kiszonej kapusty
1h 10min
Zupa krem z ciecierzycy
30min
Zupa krem ze szpinaku
40min
Zielona zupa krem z oczami z mozzarelli
30min
Zupa krem z marchewki z pieczoną ciecierzycą
35 min
Zupa krem z czerwonej soczewicy
25min
Krem marchewkowo-selerowy z oliwą ziołową
45 min
Zupa z białych warzyw
45 min
Zupa krem z kiszonych ogórków z soczewicą
40min