Urządzenia i Akcesoria
Zupa krem z marchewki z pieczoną ciecierzycą
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 35 min
6 porcji
Składniki
-
90 g czerwonej soczewicy, suszonej
-
200 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy200 g ciecierzycy, ugotowanej (patrz wskazówka)
-
20 g oliwy z oliwek
-
2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
¾ łyżeczki soli plus 2 szczypty do przyprawienia ciecierzycy
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus 2 szczypty do przyprawienia ciecierzycy
-
100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
2 ząbki czosnku
-
20 g oliwy z oliwek20 g masła klarowanego (patrz wskazówka)
-
800 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
-
1000 g wody
-
2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
jogurt naturalny do dekoracji
-
liście kolendry, świeże do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1080 mg
Białko
9 g
Kalorie
955 kJ /
228 kcal
Tłuszcz
9 g
Błonnik
8.5 g
Tłuszcz nasycony
3 g
Węglowodany
32 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PROSTE ZUPY
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Zupa krem z czerwonej soczewicy
25 min
Krem z marchwi z harissą i chrupiącą ciecierzycą
55 min
Zupa krem z papryki z żółtą soczewicą i mlekiem kokosowym
40 min
Krem marchewkowo-imbirowy z soczewicą
50 min
Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki
35 min
Krem marchewkowo-selerowy z oliwą ziołową
45 min
Zupa krem z marchewki, pietruszki i quinoa
45 min
Zupa z batatów i cukinii z imbirem
25 min
Zupa krem z ciecierzycy z czosnkiem
30 min
Zupa krem marchewkowy z kolendrą
25 min
Zupa krem z batatów i marchewek
45 min
Brokułowa zupa z soczewicą
25 min