Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 90 g czerwonej soczewicy, suszonej
-
200
g ciecierzycy, ugotowanej (patrz wskazówka)
lub 200 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy - 20 g oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¾ łyżeczki soli, plus 2 szczypty do przyprawienia ciecierzycy
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus 2 szczypty do przyprawienia ciecierzycy
- 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
-
20
g masła klarowanego (patrz wskazówka)
lub 20 g oliwy z oliwek - 800 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- 1000 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - jogurt naturalny, do dekoracji
- liście kolendry, świeże, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 955 kJ / 228 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 32 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 8.5 g
- Sód
- 1080 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem z ciecierzycy
30 min
"Serowa" wegańska zupa z brokułów
1h
Zupa krem z ciecierzycy z czosnkiem
30 min
Zupa krem z marchewki, pietruszki i quinoa
45 min
Krem z marchwi z harissą i chrupiącą ciecierzycą
55 min
Zupa krem z batatów i marchewek
45 min
Krem marchewkowo-selerowy z oliwą ziołową
45 min
Zupa krem z czerwonej soczewicy
25 min
Zupa krem marchewkowy z kolendrą
25 min
Krem marchewkowo-imbirowy z soczewicą
50 min
Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki
35 min
Zupa krem z papryki z żółtą soczewicą i mlekiem kokosowym
40 min