Zupa krem z marchewki z pieczoną ciecierzycą

Zupa krem z marchewki z pieczoną ciecierzycą

4.2 290 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 35 min
6 porcji

Składniki

  • 90 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 200 g ciecierzycy, ugotowanej (patrz wskazówka)
    200 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¾ łyżeczki soli plus 2 szczypty do przyprawienia ciecierzycy
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus 2 szczypty do przyprawienia ciecierzycy
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła klarowanego (patrz wskazówka)
    20 g oliwy z oliwek
  • 800 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • jogurt naturalny do dekoracji
  • liście kolendry, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 228 kcal / 955 kJ
Białko 9 g
Tłuszcz 9 g
Węglowodany 32 g
Błonnik 8.5 g
Tłuszcz nasycony 3 g
Sód 1080 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...