Maślany kurczak (Butter chicken) z dynią i ryżem

Maślany kurczak (Butter chicken) z dynią i ryżem

4.7 367 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

Marynowanie kurczaka i dyni
  • filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
    400 g
  • miąższu dyni Hokkaido pokrojonej na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
    250 g
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • pieprzu cayenne, mielonego
    1 ½ łyżeczki
  • papryki słodkiej, mielonej
    1 ½ łyżeczki
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 ½ łyżki
  • ząbki czosnku
    1 - 2
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    15 g
  • jogurtu typu greckiego
    150 g
  • przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
    1 łyżka
Ryż
  • mieszanki ryżu basmati i dzikiego
    250 g
    250 g ryżu basmati
  • wody
    1200 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • oleju
    20 g
Sos
  • masła klarowanego (patrz wskazówka)
    40 g
  • cebuli pokrojonej w ćwiartki
    200 g
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    20 g
  • orzechów nerkowca
    50 g
  • kolendry, świeżej tylko liście
    10 g
  • ząbki czosnku
    3
  • zielone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
    2
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • cukru
    1 łyżeczka
  • kminu rzymskiego, mielonego
    2 łyżeczki
  • kolendry, mielonej
    2 łyżeczki
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    1 łyżeczka
  • wody
    100 g
  • koncentratu pomidorowego
    120 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    400 g
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 908.5 kcal / 3803.8 kJ
Białko 35 g
Tłuszcz 53 g
Węglowodany 77.3 g
Błonnik 5.8 g
Tłuszcz nasycony 27.5 g
Sód 1975 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...