Maślany kurczak (Butter chicken) z dynią i ryżem

Maślany kurczak (Butter chicken) z dynią i ryżem

4.7 384 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

Marynowanie kurczaka i dyni
  • 400 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 250 g miąższu dyni Hokkaido pokrojonej na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • 1 ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 ½ łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 150 g jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżka przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
Ryż
  • 250 g mieszanki ryżu basmati i dzikiego
    250 g ryżu basmati
  • 1200 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g oleju
Sos
  • 40 g masła klarowanego (patrz wskazówka)
  • 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 10 g kolendry, świeżej tylko liście
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 zielone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 2 łyżeczki kolendry, mielonej
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 100 g wody
  • 120 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1975 mg
Białko 35 g
Kalorie 3803.8 kJ / 908.5 kcal
Tłuszcz 53 g
Błonnik 5.8 g
Tłuszcz nasycony 27.5 g
Węglowodany 77.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...