
Urządzenia i Akcesoria
Maślany kurczak (Butter chicken) z dynią i ryżem
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
Marynowanie kurczaka i dyni
-
filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki400 g
-
miąższu dyni Hokkaido pokrojonej na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)250 g
-
soli1 ½ łyżeczki
-
pieprzu cayenne, mielonego1 ½ łyżeczki
-
papryki słodkiej, mielonej1 ½ łyżeczki
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego1 ½ łyżki
-
ząbki czosnku1 - 2
-
korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry15 g
-
jogurtu typu greckiego150 g
-
przyprawy garam masala (patrz wskazówka)1 łyżka
Ryż
-
mieszanki ryżu basmati i dzikiego250 g
-
wody1200 g
-
soli1 łyżeczka
-
oleju20 g
Sos
-
masła klarowanego (patrz wskazówka)40 g
-
cebuli pokrojonej w ćwiartki200 g
-
korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry20 g
-
orzechów nerkowca50 g
-
kolendry, świeżej tylko liście10 g
-
ząbki czosnku3
-
zielone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki2
-
soli1 ½ łyżeczki
-
cukru1 łyżeczka
-
kminu rzymskiego, mielonego2 łyżeczki
-
kolendry, mielonej2 łyżeczki
-
kurkumy, suszonej, mielonej1 łyżeczka
-
wody100 g
-
koncentratu pomidorowego120 g
-
śmietany, min. 30% tłuszczu400 g
-
sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
908.5 kcal /
3803.8 kJ
Białko
35 g
Tłuszcz
53 g
Węglowodany
77.3 g
Błonnik
5.8 g
Tłuszcz nasycony
27.5 g
Sód
1975 mg