Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur
TM6 TM5

Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur

 

Składniki

  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 30 g masła
  • 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 30 g ryżu białego
  • 20 g kaszy bulgur
  • 2 łyżki mięty, suszonej
  • 1 ½ - 1 ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1470 g wody, w temperaturze pokojowej (patrz wskazówka)
  • 1 cytryna, pokrojona w ćwiartki, do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1660 kJ / 397 kcal
Białko
15 g
Węglowodany
38 g
Tłuszcz
7.3 g
Błonnik
10.6 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy