Brokułowa zupa z soczewicą
TM6 TM5

Brokułowa zupa z soczewicą

4.3 (407 ocen)

Składniki

  • 110 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ½ łyżeczki curry, mielonego
  • 800 g wody
  • 340 g brokułów, tylko łodygi, pokrojone na 2 cm kawałki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki suszonych płatków chili
    lub 2 szczypty chili, mielonego
  • 120 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 130 g różyczek brokułu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1059.4 kJ / 253.2 kcal
Białko
19 g
Węglowodany
35.4 g
Tłuszcz
5.1 g
Tłuszcz nasycony
0.9 g
Błonnik
9.4 g
Sód
80.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy