Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 80 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 40 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 40 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
- 350 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 800 g wody
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), wegańska, pokruszona - 1 opakowanie tofu, wędzonego (180-200 g)
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki czarnej soli, kala namak (opcjonalnie, patrz wskazówka)
- 50 g śmietanki sojowej lub innej śmietanki roślinnej
- 200 g zakwasu na żurek
- 1 - 2 łyżeczki chrzanu, tartego (patrz wskazówka)
- prażona cebulka, gotowa, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1536.5 kJ / 367.2 kcal
- Białko
- 12.3 g
- Węglowodany
- 63.1 g
- Tłuszcz
- 8.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.3 g
- Błonnik
- 10.4 g
- Sód
- 392.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gulasz z soczewicy i pieczarek
45 min
Wegańska lasagne z domowym makaronem i soczewicą
2j 20 menit
Wegański bigos z boczniakami
1h 40min
Wegańska „ryba” z selera po grecku
1u. 15min
Wegańska fasolka po bretońsku
13h 50min
Łazanki z kapustą kiszoną i żurawiną
1h 40min
Gulasz sojowy z knedlami
1h
Spaghetti z wegańskimi pulpetami w sosie pomidorowym
1h
Wegański gulasz z boczniaków i ciecierzycy
30min
Buraki à la Wellington
3h
Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami
30min
Gulasz z soczewicy i warzyw korzeniowych
30min