Kokosowa zupa z rybą i batatami (z osłoną noża miksującego)

Kokosowa zupa z rybą i batatami (z osłoną noża miksującego)

4.8 705 ocen
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

  • 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki, plus dodatkowa ilość pokrojona w plastry, do dekoracji
  • 30 g oleju
  • 300 g batatów pokrojonych w 1-2 cm kostkę
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 300 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 2 - 3 łyżeczki czerwonej pasty curry (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 450 g filetów z ryby o białym mięsie (np. dorsza, halibuta, labraksa), pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 50 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 25 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • liście kolendry, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 487.2 kcal / 2038.3 kJ
Białko 28.4 g
Tłuszcz 23.9 g
Węglowodany 31.5 g
Błonnik 4.5 g
Tłuszcz nasycony 15.1 g
Sód 735.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...