![Zupa z zielonej soczewicy i papryki Zupa z zielonej soczewicy i papryki](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/a612459c2afd3079ada5d94b37b8a5f8/Derivates/2db96817f91131604105445e530e56a1e11e0789.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 g zielonej soczewicy, suszonej
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 250 g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm w kostkę
- 1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 1 cm kostkę
- 90 g marchewki, pokrojonej w 5 mm plastry
- 1200 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- ½ łyżeczki chili, suszonego (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- liście natki pietruszki, świeże, do dekoracji
- 1 cytryna, ekologiczna, pokrojona w ósemki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 863 kJ / 206 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 32 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Sód
- 547 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa pomidorowa z ryżem, soczewicą i szpinakiem
30 Min
Wegańskie chili
40 Min
Pikantna marokańska zupa z soczewicą
35 min
Zupa gulaszowa z białej fasoli
45 Min
Zupa z czerwoną soczewicą
45 Min
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55 min
Zupa z soczewicy i papryki z dodatkiem harissy
45 Min
Gulasz warzywny z białą fasolą
35 min
Gulasz z zielonej soczewicy
55 min
Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur
30 Min
Cytrynowa zupa z jarmużem i białą fasolą
55 min
Gulasz z soczewicy i pieczarek
45 Min