Zupa z zielonej soczewicy i papryki

Zupa z zielonej soczewicy i papryki

4.5 556 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji

Składniki

  • 180 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 250 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm w kostkę
  • 1 czerwona papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w 1 cm kostkę
  • 90 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
  • 1200 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • ½ łyżeczki chili, suszonego (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku
  • liście natki pietruszki, świeże do dekoracji
  • 1 cytryna ekologiczna, pokrojona w ósemki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 206 kcal / 863 kJ
Białko 10 g
Tłuszcz 6 g
Węglowodany 32 g
Błonnik 5.5 g
Tłuszcz nasycony 1 g
Sód 547 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...