Zupa z zielonej soczewicy i papryki

Zupa z zielonej soczewicy i papryki

4.5 548 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji

Składniki

  • zielonej soczewicy, suszonej
    180 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • ząbki czosnku
    3
  • oliwy z oliwek
    20 g
  • ziemniaków pokrojonych w 1 cm w kostkę
    250 g
  • czerwona papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w 1 cm kostkę
    1
  • marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
    90 g
  • wody
    1200 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • majeranku, suszonego
    1 łyżeczka
  • papryki ostrej, mielonej
    1 łyżeczka
  • chili, suszonego (opcjonalnie)
    ½ łyżeczki
  • soli plus dodatkowa ilość do smaku
    ½ łyżeczki
  • pieprz czarny, mielony do smaku
  • liście natki pietruszki, świeże do dekoracji
  • cytryna ekologiczna, pokrojona w ósemki
    1

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 206 kcal / 863 kJ
Białko 10 g
Tłuszcz 6 g
Węglowodany 32 g
Błonnik 5.5 g
Tłuszcz nasycony 1 g
Sód 547 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...