Zupa z zielonej soczewicy i papryki
TM6 TM5

Zupa z zielonej soczewicy i papryki

4.6 (143 oceny)

Składniki

  • 180 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 250 g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm w kostkę
  • 1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 1 cm kostkę
  • 90 g marchewki, pokrojonej w 5 mm plastry
  • 1200 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • ½ łyżeczki chili, suszonego (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
  • pieprz czarny, mielony, do smaku
  • liście natki pietruszki, świeże, do dekoracji
  • 1 cytryna, ekologiczna, pokrojona w ósemki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
863 kJ / 206 kcal
Białko
10 g
Węglowodany
32 g
Tłuszcz
6 g
Tłuszcz nasycony
1 g
Błonnik
5.5 g
Sód
547 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 79 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy