Sałatka z pęczakiem, krewetkami i ananasem
TM5 TM6

Sałatka z pęczakiem, krewetkami i ananasem

Składniki

Pęczak i krewetki z ananasem

  • 100 g pęczaku kujawskiego, Melvit
  • 1000 g wody
  • 35 g sosu sojowego
  • 60 - 80 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 15 g oleju kokosowego
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 300 g krewetek, surowych, obranych (patrz wariant)
  • 120 - 150 g ananasa, świeżego, pokrojonego w 2 cm kostkę

Dressing

  • 5 g mięty, świeżej, tylko liście
  • 5 g kolendry, świeżej, tylko liście
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 20 g octu ryżowego
  • 15 g sosu sojowego
  • 20 - 25 g soku z limonki
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta soli

Sałatka

  • 100 - 120 g sałaty lodowej, porwanej na kawałki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2154.8 kJ / 514.7 kcal
Białko
29.9 g
Węglowodany
44.3 g
Tłuszcz
26.9 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo®  i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów  – bez żadnych haczyków! 

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie