Sałatka z pęczakiem, krewetkami i ananasem

Sałatka z pęczakiem, krewetkami i ananasem

4.8 37 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
3 porcje

Składniki

Pęczak i krewetki z ananasem
  • 100 g pęczaku kujawskiego Melvit
  • 1000 g wody
  • 35 g sosu sojowego
  • 60 - 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 15 g oleju kokosowego
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 300 g krewetek, surowych, obranych (patrz wariant)
  • 120 - 150 g ananasa, świeżego pokrojonego w 2 cm kostkę
Dressing
  • 5 g mięty, świeżej tylko liście
  • 5 g kolendry, świeżej tylko liście
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 20 g octu ryżowego
  • 15 g sosu sojowego
  • 20 - 25 g soku z limonki
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta soli
Sałatka
  • 100 - 120 g sałaty lodowej porwanej na kawałki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 493.4 kcal / 2064.2 kJ
Białko 23.9 g
Tłuszcz 25.4 g
Węglowodany 47.2 g
Błonnik 9.3 g
Tłuszcz nasycony 14.9 g
Sód 1559.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...