Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 50 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 400 g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm kostkę
- 20 g grzybów, suszonych, np. borowików, podgrzybków
- 1200 g wody
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 - 2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 - 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 609.2 kJ / 145.6 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 20.4 g
- Tłuszcz
- 6.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.1 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 498.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa z ogórków konserwowych (Rassolnik)
1h 20 min.
Zupa kapuściano-paprykowa z szynką drobiową
40min
Szwajcarski krupnik
40min
Kapuśniak kaszubski
45min
Kartoflanka z grzybami i wędzonym boczkiem
50min
Kapuśniak z młodej kapusty
40min
Krupnik z grzybami
45min
Kapuśniak
50min
Zupa z kiszonych ogórków
45min
Zupa ziemniaczana
1h
Zupa grochowa
1h
Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z kabanosami
40min