Kremowy żurek z białą kiełbasą

Kremowy żurek z białą kiełbasą

3.9 578 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • ząbki czosnku
    2
  • masła klarowanego (patrz wskazówka)
    20 g
    20 g oliwy z oliwek
  • ziemniaków pokrojonych w kostkę
    200 g
  • jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
    60 - 100 g
  • korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
    40 g
  • korzenia selera pokrojonego na kawałki
    40 g
  • wody
    600 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • majeranku, suszonego plus dodatkowa ilość do dekoracji
    2 łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • białej kiełbasy, surowej
    400 g
  • śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej
    80 g
  • zakwasu na żurek płynnego, gotowego lub wykonanego samodzielnie (patrz wskazówka)
    250 - 300 g
  • sól do smaku

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 427 kcal / 1787 kJ
Białko 21 g
Tłuszcz 29 g
Węglowodany 24 g
Błonnik 3.8 g
Tłuszcz nasycony 13 g
Sód 1184 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...