Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
-
20
g masła klarowanego (patrz wskazówka)
lub 20 g oliwy z oliwek - 200 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 60 - 100 g jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 40 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 40 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 600 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 2 łyżeczki majeranku, suszonego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g białej kiełbasy, surowej
- 80 g śmietany, 18% tłuszczu, w temp. pokojowej
- 250 - 300 g zakwasu na żurek, płynnego, gotowego lub wykonanego samodzielnie (patrz wskazówka)
- sól, do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1787 kJ / 427 kcal
- Białko
- 21 g
- Węglowodany
- 24 g
- Tłuszcz
- 29 g
- Tłuszcz nasycony
- 13 g
- Błonnik
- 3.8 g
- Sód
- 1184 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa ziemniaczana z jajkami i rumienionymi pieczarkami
40min
Fasolka po bretońsku na szybko
35 Min
Barszcz czerwony z mięsem
1 godz. 5 min
Zupa grzybowa
1h 15 min
Pomidorowa z makaronem
35 Min
Żurek XXL
1h
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków (TM6)
45min
Hiszpańska zupa z kurczakiem i boczkiem (sopa de picadillo)
1h 20 min
Leczo z pieczarkami (w słoikach na zimę)
1h 30min
Londyńska zupa grochowa
50min
Wolno gotowane pulpety w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)
3h 40min
Sos pieczeniowy
55min