
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 - 260 g makaronu, suchego, krótkiego np. małe muszelki lub kolanka, o czasie gotowania 10 min
- 150 - 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 100 - 150 g pora pokrojonego w 1-2 cm plastry
- 40 g oleju
- 600 g warzyw, mieszanych np. marchewki, pietruszki, selera, dyni, cukinii, pokrojonych na kawałki
- 300 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 2200 g wody
-
2 - 4
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 - 4 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 2 łyżeczki soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 2 liść laurowy, suszony
- 4 - 6 grzyby, suszone (opcjonalnie)
- 300 g kalafiora podzielonego na małe różyczki
- 200 - 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- koperek, świeży posiekany, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 211.7 kcal / 886.2 kJ
- Białko
- 5 g
- Tłuszcz
- 9.3 g
- Węglowodany
- 28.6 g
- Błonnik
- 3.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.6 g
- Sód
- 691.4 mg