Kapuśniak z białej kapusty z boczkiem
TM6 TM5

Kapuśniak z białej kapusty z boczkiem

4.6 (555 ocen)

Składniki

  • 120 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 20 g masła klarowanego
    lub 20 g oleju
  • 100 g kostek boczku
  • 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g białej kapusty, bez twardych części, pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 700 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 łyżeczka octu
  • 50 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu, plus 6 łyżek do dekoracji
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
    lub 10 g skrobi kukurydzianej
  • 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście, posiekane, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
706.8 kJ / 168.9 kcal
Białko
4.6 g
Węglowodany
11.1 g
Tłuszcz
12.6 g
Tłuszcz nasycony
5.7 g
Błonnik
3.3 g
Sód
544.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy