Kapuśniak z białej kapusty z boczkiem

Kapuśniak z białej kapusty z boczkiem

4.6 721 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji

Składniki

  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 20 g masła klarowanego
    20 g oleju
  • 100 g kostek boczku
  • 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 700 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 łyżeczka octu
  • 50 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu plus 6 łyżek do dekoracji
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
    10 g skrobi kukurydzianej
  • 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekane, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 544.5 mg
Białko 4.6 g
Kalorie 706.8 kJ / 168.9 kcal
Tłuszcz 12.6 g
Błonnik 3.3 g
Tłuszcz nasycony 5.7 g
Węglowodany 11.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...