
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
-
20
g masła klarowanego
lub 20 g oleju - 100 g kostek boczku
- 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżeczka kminku
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 400 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na 4 cm kawałki
- 700 g wody
- 1 łyżeczka soli
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 1 liść laurowy, suszony
- 1 łyżeczka octu
- 50 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu plus 6 łyżek do dekoracji
-
10
g skrobi ziemniaczanej
lub 10 g skrobi kukurydzianej - 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekane, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 168.9 kcal / 706.8 kJ
- Białko
- 4.6 g
- Tłuszcz
- 12.6 g
- Węglowodany
- 11.1 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.7 g
- Sód
- 544.5 mg