![Wiosenna zupa kalafiorowa Wiosenna zupa kalafiorowa](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/58d25e273cd2047857f99aea840262b7/Derivates/ea7daccdce2431447b867513b445137d0818adbf.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 10 g oliwy z oliwek
- 200 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki
- 80 g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm kostkę
- 150 g napoju roślinnego, np. owsianego, kokosowego (patrz wskazówka)
- 150 g wody
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- 30 g zielonego groszku, mrożonego
- 1 łyżka koperku, świeżego, tylko liście, posiekane
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1306.9 kJ / 312.4 kcal
- Białko
- 9.5 g
- Węglowodany
- 44.6 g
- Tłuszcz
- 12.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.1 g
- Błonnik
- 9.7 g
- Sód
- 1242.2 mg