Urządzenia i Akcesoria
Barszcz czerwony z ziemniaczaną wyspą
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
6 porcji
Składniki
Barszcz czerwony
-
400 - 500 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
-
1000 g wody
-
2 - 3 ząbki czosnku
-
2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone2 - 3 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
2 liście laurowe, suszone
-
¾ - 1 łyżeczka soli
-
2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Purée ziemniaczane
-
1000 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 5 mm plastry (patrz wskazówka)
-
1 łyżeczka soli
-
350 g mleka
-
30 g masła pokrojonego na kawałki
-
15 - 20 g czerwonego octu winnego, lub białego octu winnego15 - 20 g octu jabłkowego
-
2 - 3 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
-
2 - 3 łyżeczki cukru (opcjonalnie) do smaku
-
100 - 120 g śmietany (opcjonalnie) 18% lub 30% tłuszczu
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekane, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1399.8 mg
Białko
7.3 g
Kalorie
1201.8 kJ /
287 kcal
Tłuszcz
9.7 g
Błonnik
4.2 g
Tłuszcz nasycony
6 g
Węglowodany
44.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Krupnik z kurkami; Zapiekanka makaronowa z szynką
1óra
Zupa kalafiorowa; Pulpety z sosem kurkowym i kopytkami
1óra
Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami
1óra 15p
Grecka zupa fasolowa (Fasolatha); Placki z cukinii i marchewki z dipem z sera feta
50p
Żurek XXL
1óra
Zupa botwinka
40p
Zupa kalafiorowa; Makaron z chorizo i papryką
35p
Zupa fasolowa; Makaron w kremowym sosie z boczkiem
40p
Zupa jarzynowa z makaronem
45p
Gołąbki z ziemniakami i sosem pomidorowym
1óra 15p
Pomidorowa z makaronem
35p
Zupa z kiszonych ogórków
45p