Barszcz czerwony z ziemniaczaną wyspą

Barszcz czerwony z ziemniaczaną wyspą

4.7 974 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
6 porcji

Składniki

Barszcz czerwony
  • czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
    400 - 500 g
  • wody
    1000 g
  • ząbki czosnku
    2 - 3
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 - 3 łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • ziarna ziela angielskiego
    3
  • liście laurowe, suszone
    2
  • soli
    ¾ - 1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 - 3 szczypty
Purée ziemniaczane
  • ziemniaków, mączystych pokrojonych w 5 mm plastry (patrz wskazówka)
    1000 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • mleka
    350 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    30 g
  • octu jabłkowego
    15 - 20 g
    15 - 20 g czerwonego octu winnego, lub białego octu winnego
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
    2 - 3 łyżeczki
  • cukru (opcjonalnie) do smaku
    2 - 3 łyżeczki
  • śmietany (opcjonalnie) 18% lub 30% tłuszczu
    100 - 120 g
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekane, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 287 kcal / 1201.8 kJ
Białko 7.3 g
Tłuszcz 9.7 g
Węglowodany 44.3 g
Błonnik 4.2 g
Tłuszcz nasycony 6 g
Sód 1399.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...