
Urządzenia i Akcesoria
Barszcz czerwony z ziemniaczaną wyspą
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
6 porcji
Składniki
Barszcz czerwony
-
czerwonych buraków pokrojonych na kawałki400 - 500 g
-
wody1000 g
-
ząbki czosnku2 - 3
-
koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM2 - 3 łyżeczki
-
ziarna ziela angielskiego3
-
liście laurowe, suszone2
-
soli¾ - 1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego2 - 3 szczypty
Purée ziemniaczane
-
ziemniaków, mączystych pokrojonych w 5 mm plastry (patrz wskazówka)1000 g
-
soli1 łyżeczka
-
mleka350 g
-
masła pokrojonego na kawałki30 g
-
octu jabłkowego15 - 20 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)2 - 3 łyżeczki
-
cukru (opcjonalnie) do smaku2 - 3 łyżeczki
-
śmietany (opcjonalnie) 18% lub 30% tłuszczu100 - 120 g
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekane, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
287 kcal /
1201.8 kJ
Białko
7.3 g
Tłuszcz
9.7 g
Węglowodany
44.3 g
Błonnik
4.2 g
Tłuszcz nasycony
6 g
Sód
1399.8 mg