
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 330 g mleka plus dodatkowo 1 łyżeczka do posmarowania chleba
- 560 g mąki pszennej chlebowej typu 750, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 30 g mleka w proszku
-
20
g świeżych drożdży pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży - 2 jajka w temp. pokojowej
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 50 g cukru
- 1 żółtko
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 300.4 kcal / 1261.7 kJ
- Białko
- 8.8 g
- Tłuszcz
- 11.8 g
- Węglowodany
- 39.4 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.9 g
- Sód
- 298.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Francuska bagietka
3 godz. 50 min
Świderki z makiem
2 godz. 10 min
Meksykańskie zaplatane bułki
2 godz.
Słodkie węzełki z rodzynkami
2 godz. 45 min
Turecki płaski chleb
2 godz.
Brioszka z dżemem rabarbarowym
3 godz. 45 min
Bajgle z makiem
1 godz. 25 min
Rogale śniadaniowe
2 godz. 10 min
Bułki z mlekiem skondensowanym
1 godz. 15 min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 godz. 30 min
Mleczne bułeczki z żurawiną
3 godz. 5 min
Bawarski chleb preclowy
2 godz.