Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 330 g mleka, plus dodatkowo 1 łyżeczka do posmarowania chleba
- 560 g mąki pszennej chlebowej, typu 750, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 30 g mleka w proszku
-
20
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży - 2 jajka, w temp. pokojowej
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 50 g cukru
- 1 żółtko
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1261.7 kJ / 300.4 kcal
- Białko
- 8.8 g
- Węglowodany
- 39.4 g
- Tłuszcz
- 11.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.9 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 298.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 Std. 50 Min
Chleb pszenny tostowy
3hod.
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4 godz. 35 min
Szwajcarski chleb rustykalny
25 Std. 20 Min
Chleb tygrysi
4 Std.
Świderki z makiem
2hod. 10min
Chleb jogurtowy
3hod.
Rogale śniadaniowe
2hod. 10min
Aromatyczny chlebek z kminkiem i sezamem
2h 40min
Turecki płaski chleb
2 Std.
Bajgle z makiem
1 Std. 25 Min
Francuska bagietka
3h 50min