Małpi chlebek

Małpi chlebek

4.5 164 oceny
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 3 godz.
10 porcji

Składniki

  • orzechów włoskich, łuskanych, połówek
    80 g
    80 g orzechów pekan
  • mleka
    240 g
  • wody
    330 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    20 g
    2 łyżeczki suchych drożdży
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
    150 g
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    300 g
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    450 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • olej do natłuszczenia papieru
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
    30 g
    1 łyżeczka kwasku cytrynowego, (patrz wskazówka)
  • cynamonu, mielonego
    2 łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 463.4 kcal / 1940.1 kJ
Białko 7.1 g
Tłuszcz 19.3 g
Węglowodany 67.4 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 8.7 g
Sód 0.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...