Urządzenia i Akcesoria
Małpi chlebek
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 3 godz.
10 porcji
Składniki
-
80 g orzechów pekan80 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
-
240 g mleka
-
330 g wody
-
2 łyżeczki suchych drożdży20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
-
300 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
450 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
1 łyżeczka soli
-
olej do natłuszczenia papieru
-
1 łyżeczka kwasku cytrynowego, (patrz wskazówka)30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
-
2 łyżeczki cynamonu, mielonego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
0.3 mg
Białko
7.1 g
Kalorie
1940.1 kJ /
463.4 kcal
Tłuszcz
19.3 g
Błonnik
2.8 g
Tłuszcz nasycony
8.7 g
Węglowodany
67.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DOMOWA PIEKARNIA IV
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Galette z krojonymi ziemniakami i porem (TM6, TM7)
1 godz. 20 min
Brioszka „korona” z likierem
5 godz.
Słodkie węzełki z rodzynkami
2 godz. 45 min
Ciasteczka ze skórek bananów
1 godz. 30 min
Bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns)
3 godz. 50 min
Hotteok (drożdżowe, nadziewane placki na słodko)
1 godz. 30 min
Pierożki półfrancuskie z dżemem
2 godz. 50 min
Meksykańskie zaplatane bułki
2 godz.
Słodki chlebek do odrywania (monkey bread)
1 godz. 45 min
Mleczne bułeczki z żurawiną
3 godz. 5 min
Kringel
2 godz. 40 min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 godz. 30 min