Małpi chlebek

Małpi chlebek

4.5 166 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 3 godz.
10 porcji

Składniki

  • 80 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
    80 g orzechów pekan
  • 240 g mleka
  • 330 g wody
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
    2 łyżeczki suchych drożdży
  • 150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 300 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 450 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do natłuszczenia papieru
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
    1 łyżeczka kwasku cytrynowego, (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki cynamonu, mielonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 463.4 kcal / 1940.1 kJ
Białko 7.1 g
Tłuszcz 19.3 g
Węglowodany 67.4 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 8.7 g
Sód 0.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...