Małpi chlebek
TM6

Małpi chlebek

4.5 (130 ocen)

Składniki

  • 80 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
    lub 80 g orzechów pekan
  • 240 g mleka
  • 330 g wody
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 150 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 300 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczka soli
  • olej, do natłuszczenia papieru
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
    lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki cynamonu, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1940.1 kJ / 463.4 kcal
Białko
7.1 g
Węglowodany
67.4 g
Tłuszcz
19.3 g
Tłuszcz nasycony
8.7 g
Błonnik
2.8 g
Sód
0.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy