Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
80
g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
lub 80 g orzechów pekan - 240 g mleka
- 330 g wody
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży - 150 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 300 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczka soli
- olej, do natłuszczenia papieru
-
30
g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego (patrz wskazówka) - 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1940.1 kJ / 463.4 kcal
- Białko
- 7.1 g
- Węglowodany
- 67.4 g
- Tłuszcz
- 19.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.7 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 0.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Słodki chlebek do odrywania (monkey bread)
1 Std. 45 Min
Bułki z mlekiem skondensowanym
1h 15min
Mleczny chleb (metoda Tangzhong)
2 godz. 45 min
Kringel
2h 40 min
Precle nadziewane serem, salami i jalapeño
2 godz. 15 min
Hotteok (drożdżowe, nadziewane placki na słodko)
1 Std. 30 Min
Szafranowe bułeczki lussekatter
2 godz. 10 min
Bajgle z makiem
1 Std. 25 Min
Chałka z kruszonką
1 Std. 30 Min
Japoński biszkopt miodowy (Kasutera)
1 godz. 50 min
Ślimaczek cynamonowy XXL z polewą z serka kremowego
2 godz. 50 min
Babka orzechowa
1 Std.