Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g wody
- 170 g mleka, plus dodatkowo 1-2 łyżki do posmarowania chleba
-
20
g drożdży świeżych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka cukru
- 650 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 2 łyżeczki soli, plus dodatkowo jedna szczypta do posypania chleba
- 30 g oliwy z oliwek, plus 2 łyżki do posmarowania ciasta i dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 żółtko
- ziarna sezamu, białego, do posypania
-
ziarna sezamu, czarnego, do posypania
lub czarnuszka, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2156 kJ / 515 kcal
- Białko
- 14 g
- Węglowodany
- 81 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 412 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bawarski chleb preclowy
2h
Słonecznikowe bagietki
1h 10min
Smażone bułki chińskie
2 godz. 30 min
Bawarskie bułki preclowe (Panini di Heidi)
4sa 30 dk
Rustykalny chleb z oliwkami, figami i orzechami
2h 20 min
Chleb jogurtowy
3sa
Focaccia na długo rosnącym cieście
20 Std.
Bułki śniadaniowe
1h 40min
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4u. 35min
Chleb portugalski (Pão de água)
4h
Aromatyczny chlebek z kminkiem i sezamem
2 godz. 40 min
Focaccia
2 godz. 50 min