Urządzenia i Akcesoria
Turecki płaski chleb
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
6 porcji
Składniki
-
300 g wody
-
170 g mleka plus dodatkowo 1-2 łyżki do posmarowania chleba
-
2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)20 g drożdży świeżych
-
1 łyżeczka cukru
-
650 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
2 łyżeczki soli plus dodatkowo jedna szczypta do posypania chleba
-
30 g oliwy z oliwek plus 2 łyżki do posmarowania ciasta i dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
1 żółtko
-
ziarna sezamu, białego do posypania
-
czarnuszka, do posypaniaziarna sezamu, czarnego do posypania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
412 mg
Białko
14 g
Kalorie
2156 kJ /
515 kcal
Tłuszcz
14 g
Błonnik
5 g
Tłuszcz nasycony
3 g
Węglowodany
81 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DOBRZE UPIECZONE
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pizza turecka Lahmacun
1 godz. 20 min
Paluchy z serem i boczkiem na zakwasie
14 godz. 45 min
Bawarskie bułki preclowe (Panini di Heidi)
4 godz. 30 min
Mleczny chleb (metoda Tangzhong)
2 godz. 45 min
Aromatyczny chlebek z kminkiem i sezamem
2 godz. 40 min
Śródziemnomorski chleb rozmarynowy
1 godz. 55 min
Bawarski chleb preclowy
2 godz.
Szybkie kajzerki
1 godz. 50 min
Chleb jogurtowy
3 godz.
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min
Bułki śniadaniowe
1 godz. 40 min
Chleb portugalski (Pão de água)
4 godz.