Turecki płaski chleb
TM6 TM5

Turecki płaski chleb

4.8 (176 ocen)

Składniki

  • 300 g wody
  • 170 g mleka, plus dodatkowo 1-2 łyżki do posmarowania chleba
  • 20 g drożdży świeżych
    lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 650 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
  • 2 łyżeczki soli, plus dodatkowo jedna szczypta do posypania chleba
  • 30 g oliwy z oliwek, plus 2 łyżki do posmarowania ciasta i dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 żółtko
  • ziarna sezamu, białego, do posypania
  • ziarna sezamu, czarnego, do posypania
    lub czarnuszka, do posypania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2156 kJ / 515 kcal
Białko
14 g
Węglowodany
81 g
Tłuszcz
14 g
Tłuszcz nasycony
3 g
Błonnik
5 g
Sód
412 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy