Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g wody
- 170 g mleka, plus dodatkowo 1-2 łyżki do posmarowania chleba
-
20
g drożdży świeżych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka cukru
- 650 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 2 łyżeczki soli, plus dodatkowo jedna szczypta do posypania chleba
- 30 g oliwy z oliwek, plus 2 łyżki do posmarowania ciasta i dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 żółtko
- ziarna sezamu, białego, do posypania
-
ziarna sezamu, czarnego, do posypania
lub czarnuszka, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2156 kJ / 515 kcal
- Białko
- 14 g
- Węglowodany
- 81 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 412 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Zakwas pszenno-jabłkowy
48óra 20p
Szwajcarski chleb rustykalny
25sa 20 dk
Świderki z makiem
2h 10 min
Bawarski chleb preclowy
2h
Bawarskie bułki preclowe (Panini di Heidi)
4 godz. 30 min
Bułki maślane z ziarnami
2h
Prosty chleb mieszany
3h 40 min
Słonecznikowe bagietki
1h 10min
Chleb drwala
24h 30min
Chleb codzienny na drożdżach
3h 45 min
Podłużne bułki pszenne
3 Std. 30 Min