Turecki płaski chleb

Turecki płaski chleb

4.8 234 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
6 porcji

Składniki

  • 300 g wody
  • 170 g mleka plus dodatkowo 1-2 łyżki do posmarowania chleba
  • 20 g drożdży świeżych
    2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 650 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
  • 2 łyżeczki soli plus dodatkowo jedna szczypta do posypania chleba
  • 30 g oliwy z oliwek plus 2 łyżki do posmarowania ciasta i dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 żółtko
  • ziarna sezamu, białego do posypania
  • ziarna sezamu, czarnego do posypania
    czarnuszka, do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 515 kcal / 2156 kJ
Białko 14 g
Tłuszcz 14 g
Węglowodany 81 g
Błonnik 5 g
Tłuszcz nasycony 3 g
Sód 412 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...