Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g wody
- 170 g mleka, plus dodatkowo 1-2 łyżki do posmarowania chleba
-
20
g drożdży świeżych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka cukru
- 650 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 2 łyżeczki soli, plus dodatkowo jedna szczypta do posypania chleba
- 30 g oliwy z oliwek, plus 2 łyżki do posmarowania ciasta i dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 żółtko
- ziarna sezamu, białego, do posypania
-
ziarna sezamu, czarnego, do posypania
lub czarnuszka, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2156 kJ / 515 kcal
- Białko
- 14 g
- Węglowodany
- 81 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 412 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mleczny chleb (metoda Tangzhong)
2u. 45min
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26 godz.
Rustykalny chleb z oliwkami, figami i orzechami
2h 20 min
Szafranowe bułeczki lussekatter
2小时 10 分钟
Plecione bułki z makiem
14 godz. 30 min
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Chleb jogurtowy
3hod.
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4h 35min
Bułki śniadaniowe
1hod. 40min
Pieczone oponki à la pizza
1 Std. 30 Min
Chleb portugalski (Pão de água)
4u.