Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g mleka
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 600 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
- olej, do natłuszczenia
- woda, do gotowania (ok. 2 l)
- 5 łyżek sody oczyszczonej
- sól morska, gruboziarnista, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 261.6 kJ / 62.5 kcal
- Białko
- 2.4 g
- Węglowodany
- 11.6 g
- Tłuszcz
- 0.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Sód
- 405.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Precle
1h
Chleb-pająk
2h 55min
Focaccia z ziemniakami i rozmarynem (z osłoną noża miksującego 2.0)
2 godz. 45 min
Paluszki z serem i ziołami
40min
Czarna focaccia
2 Std. 40 Min
Szybkie paluchy drożdżowe
35min
Podpłomyki z masłem czosnkowo-pietruszkowym
30min
Włoskie grissini
2h
Turecki płaski chleb
2h
Podpłomyk z szynką (Flammkuchen)
1h 15min
Chlebek-choinka do odrywania
2h 10min
Rozeta pizzowa do odrywania
1h 45min