Wielkanocny baranek z makiem
TM6 TM5

Wielkanocny baranek z makiem

4.9 (50 ocen)

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 15 g rumu (patrz wariant)
  • 230 g mleka
  • 90 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 50 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 20 g cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka)
  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)

Masa makowa i formowanie baranka

  • 160 g maku
  • 50 g cukru
  • 80 g mleka
  • 30 g masła, pokrojonego na kawalki
  • 15 g rumu (patrz wariant)
  • 40 g powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • mąka pszenna, do oprószenia
  • 1 białko, roztrzepane
  • 3 rodzynki, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
775.8 kJ / 185.4 kcal
Białko
4.5 g
Węglowodany
24.6 g
Tłuszcz
7.7 g
Tłuszcz nasycony
3.3 g
Błonnik
2.2 g
Sód
27.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy