
Urządzenia i Akcesoria
Wielkanocny baranek z makiem
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
24 porcji
Składniki
Ciasto drożdżowe
-
rumu (patrz wariant)15 g
-
mleka230 g
-
masła pokrojonego na kawałki90 g
-
cukru50 g
-
cukru waniliowego, wykonanego w TM10 g
-
miodu1 łyżeczka
-
drożdży świeżych pokruszonych25 g
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia500 g
-
proszku do pieczenia1 łyżeczka
-
żółtko1
-
skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)1 łyżeczka
Masa makowa i formowanie baranka
-
maku160 g
-
cukru50 g
-
mleka80 g
-
masła pokrojonego na kawalki30 g
-
rumu (patrz wariant)15 g
-
powideł śliwkowych40 g
-
skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)1 łyżeczka
-
mąka pszenna do oprószenia
-
białko roztrzepane1
-
rodzynki do dekoracji3
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
185.4 kcal /
775.8 kJ
Białko
4.5 g
Tłuszcz
7.7 g
Węglowodany
24.6 g
Błonnik
2.2 g
Tłuszcz nasycony
3.3 g
Sód
27.3 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

WIELKANOC VI
10 Przepisów
Polska
Polska