Urządzenia i Akcesoria
Wielkanocny baranek z makiem
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
24 porcji
Składniki
Ciasto drożdżowe
-
15 g rumu (patrz wariant)
-
230 g mleka
-
90 g masła pokrojonego na kawałki
-
50 g cukru
-
20 g cukru wanilinowego10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka miodu
-
1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)25 g drożdży świeżych pokruszonych
-
500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 żółtko
-
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
Masa makowa i formowanie baranka
-
160 g maku
-
50 g cukru
-
80 g mleka
-
30 g masła pokrojonego na kawalki
-
15 g rumu (patrz wariant)
-
40 g powideł śliwkowych
-
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
mąka pszenna do oprószenia
-
1 białko roztrzepane
-
3 rodzynki do dekoracji
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
27.3 mg
Białko
4.5 g
Kalorie
775.8 kJ /
185.4 kcal
Tłuszcz
7.7 g
Błonnik
2.2 g
Tłuszcz nasycony
3.3 g
Węglowodany
24.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WIELKANOC VI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Tarta z różami z jabłek (TM7, TM6)
2 Std. 50 Min
Halloweenowe kapelusze czarownic
4 Std. 45 Min
Wielkanocne gniazdka czekoladowe
1 Std. 30 Min
Trufle nietoperze z dynią
2 Std. 30 Min
Włoskie chlebki wielkanocne (Pane di Pasqua)
2 Std. 45 Min
Baranek wielkanocny
1 Std. 30 Min
Drożdżowy koszyczek wielkanocny
2 Std. 10 Min
Marchewki w jadalnej ziemi
1 Std. 50 Min
Lizaki bezowe choinki
3 Std. 40 Min
Tort z niespodzianką
12 Std.
Świąteczny tort piernikowo-czekoladowy
1 Std. 40 Min
Piernik choinka
15 Std. 30 Min