Wielkanocny baranek z makiem

Wielkanocny baranek z makiem

4.8 56 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
24 porcji

Składniki

Ciasto drożdżowe
  • rumu (patrz wariant)
    15 g
  • mleka
    230 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    90 g
  • cukru
    50 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    10 g
    20 g cukru wanilinowego
  • miodu
    1 łyżeczka
  • drożdży świeżych pokruszonych
    25 g
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
    500 g
  • proszku do pieczenia
    1 łyżeczka
  • żółtko
    1
  • skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
    1 łyżeczka
Masa makowa i formowanie baranka
  • maku
    160 g
  • cukru
    50 g
  • mleka
    80 g
  • masła pokrojonego na kawalki
    30 g
  • rumu (patrz wariant)
    15 g
  • powideł śliwkowych
    40 g
  • skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
    1 łyżeczka
  • mąka pszenna do oprószenia
  • białko roztrzepane
    1
  • rodzynki do dekoracji
    3

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 185.4 kcal / 775.8 kJ
Białko 4.5 g
Tłuszcz 7.7 g
Węglowodany 24.6 g
Błonnik 2.2 g
Tłuszcz nasycony 3.3 g
Sód 27.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...