Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 120 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 100 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 60 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych, bez skórki
- 110 g cukru
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta barwnika spożywczego, zielonego, w proszku (na końcówce noża)
Krem
- 80 g cukru
- 250 g serka kremowego, śmietankowego, schłodzonego, typu Philadelphia®, podzielonego na kawałki
- 150 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
- 1 szczypta barwnika spożywczego, zielonego, w proszku (na końcówce noża)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1647.6 kJ / 394.3 kcal
- Białko
- 6.5 g
- Węglowodany
- 22.9 g
- Tłuszcz
- 30.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasteczka maślane z lukrem królewskim i ozdobami
2h
Trufle nietoperze z dynią
2 Std. 30 Min
Wielkanocne babeczki
50min
Ciasteczka Pink Kiss
1 Std. 20 Min
Wielkanocne babeczki „owieczki”
1h 45min
Ciasto Red Velvet Cake w kształcie serca
1 Std. 20 Min
Dwukolorowe ciasteczka serca
2 Std. 25 Min
Halloweenowe babeczki
1h 40min
Babeczki marchewkowo-kokosowe
1 Std. 25 Min
Świąteczne cake pops
2 Std. 20 Min
Biało-czerwony sernik Red Velvet
8h 15min
Cake pops na Halloween
4h 15min