
Wersje kompatybilne
Burgery z łososia w domowej bułce z sałatką Colesław
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sałatka Colesław
- 600 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 100 g majonezu
- 160 g marchewki (ok. 2 szt.), pokrojonej na kawałki
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 - 1 ½ łyżeczki cukru
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Bułki do burgerów
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 300 g mleka plus 1 łyżka do posmarowania bułek
- 25 g cukru
-
25
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g) - 500 g mąki pszennej typu 550, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- olej do natłuszczenia miski
- 1 żółtko
- ziarna sezamu, białego do posypania bułek
Burgery z łososia
- 5 - 10 g koperku, świeżego tylko liście
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 70 g liści szpinaku baby, świeżych
- 15 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
- 750 - 800 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry bez ości, pokrojonych na kawałki
- 1 ¼ łyżeczki soli
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 533.5 kcal / 2232.2 kJ
- Białko
- 24.5 g
- Tłuszcz
- 25.9 g
- Węglowodany
- 45.8 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.1 g
- Sód
- 791.2 mg