Urządzenia i Akcesoria
Bułeczki-jabłka
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
12 sztuk
Składniki
-
150 g mleka
-
70 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski i formy
-
90 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g)20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
350 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
-
2 jajka
-
2 szczypty soli
-
170 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
-
1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
-
¼ łyżeczka cynamonu, mielonego
-
¼ łyżeczka kardamonu, mielonego
-
1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
-
1 laska cynamonu
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
44.5 mg
Białko
5.1 g
Kalorie
880.7 kJ /
211 kcal
Tłuszcz
6.3 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
3.5 g
Węglowodany
33.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ŚNIADANIE UCZNIA II
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Tort geoda
6 godz.
Drożdżówki z jabłkami
2 godz. 35 min
Ciastka marchewkowe z jabłkiem
1 godz. 45 min
Drożdżówki-serca z dżemem
2 godz. 10 min
Drożdżówki Gibassier
2 godz. 10 min
Ślimaczki makowe
2 godz. 30 min
Chleb zawijany ze słodkim nadzieniem
1 godz. 50 min
Ślimaczki z budyniem i rodzynkami
1 godz. 50 min
Kringel
2 godz. 40 min
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2 godz.
Rogaliki na piątkę
2 godz. 20 min
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 godz. 45 min