Bułeczki-jabłka
TM6 TM5

Bułeczki-jabłka

4.8 (229 ocen)

Składniki

  • 150 g mleka
  • 70 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski i formy
  • 90 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g)
  • 350 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 2 jajka
  • 2 szczypty soli
  • 170 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
    lub 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • ¼ łyżeczka cynamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczka kardamonu, mielonego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 laska cynamonu

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
880.7 kJ / 211 kcal
Białko
5.1 g
Węglowodany
33.8 g
Tłuszcz
6.3 g
Tłuszcz nasycony
3.5 g
Błonnik
1.7 g
Sód
44.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy