
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g mleka
- 70 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski i formy
- 90 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
20
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g) - 350 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 2 jajka
- 2 szczypty soli
- 170 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego -
1
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
lub 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej - ¼ łyżeczka cynamonu, mielonego
- ¼ łyżeczka kardamonu, mielonego
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 laska cynamonu
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 211 kcal / 880.7 kJ
- Białko
- 5.1 g
- Tłuszcz
- 6.3 g
- Węglowodany
- 33.8 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Sód
- 44.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rogaliki na piątkę
2 godz. 20 min
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2 godz.
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
2 godz. 15 min
Ślimaczki makowe
2 godz. 30 min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 godz. 30 min
Pierożki półfrancuskie z dżemem
2 godz. 50 min
Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
1 godz. 15 min
Drożdżówki z jabłkami
2 godz. 35 min
Ciastka marchewkowe z jabłkiem
1 godz. 45 min
Bułeczki "Stokrotka"
1 godz. 5 min
Drożdżówki-serca z dżemem
2 godz. 10 min
Ślimaczki z makiem i żurawiną
2 godz. 10 min