
Urządzenia i Akcesoria
Zupa Pho z resztek pieczonego drobiu
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
6 porcji
Składniki
-
resztki mięsa i kości z pieczonej kaczki lub kurczaka (korpus z ok. 2 kg drobiu, patrz wskazówka)
-
wody plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu1900 g
-
jajek6
-
korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry (patrz wskazówka)10 - 20 g
-
ząbków czosnku (patrz wskazówka)3 - 5
-
oleju15 g
-
przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku (patrz wskazówka)½ - 1 łyżeczka
-
soli (patrz wskazówka)2 szczypty
-
korzenia pietruszki przekrojonego wzdłuż na pół70 g
-
pora pokrojonego na 5 cm kawałki70 g
-
korzenia selera pokrojonego na 3-5 cm kawałki70 g
-
laska cynamonu1
-
ziaren pieprzu czarnego¼ - ½ łyżeczki
-
goździki3
-
makaronu ryżowego, suchego np. pho lub vermicelli400 g
-
sosu rybnego15 - 25 g
-
sosu sojowego20 - 30 g
-
groszek cukrowy ilość do podania (ok. 200 g)
-
liście szpinaku baby, świeże ilość do podania (ok. 50 g)
-
cebula dymka pokrojona w 3 mm plastry, do dekoracji
-
ziarna sezamu do dekoracji
-
czerwona papryczka chili, świeża pokrojona w 3 mm plastry, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
603.5 kcal /
2525.1 kJ
Białko
45.8 g
Tłuszcz
17.5 g
Węglowodany
62.3 g
Błonnik
3.2 g
Tłuszcz nasycony
4.3 g
Sód
917 mg