Osłona noża miksującego jest potrzebna.

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest osłona noża miksującego. Dowiedz się więcej

Zupa Pho z resztek pieczonego drobiu
TM6 TM5

Zupa Pho z resztek pieczonego drobiu

4.5 (20 ocen)

Składniki

  • 1900 g wody, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • 6 jajek
  • resztki mięsa i kości z pieczonej kaczki lub kurczaka (korpus z ok. 2 kg drobiu, patrz wskazówka)
  • 3 - 5 ząbków czosnku (patrz wskazówka)
  • 10 - 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry (patrz wskazówka)
  • 15 g oleju
  • ½ - 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku (patrz wskazówka)
  • ¾ łyżeczki soli (patrz wskazówka), plus 2 szczypty
  • 70 g korzenia pietruszki, przekrojonego wzdłuż na pół
  • 70 g pora, pokrojonego na 5 cm kawałki
  • 70 g korzenia selera, pokrojonego na 3-5 cm kawałki
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, przekrojona na pół (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość papryczki pokrojonej w 3 mm plastry, do dekoracji
  • ¼ - ½ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 400 g makaronu ryżowego, suchego, np. pho lub vermicelli
  • 2 - 3 łyżki tłuszczu i soków pozostałych po pieczeniu drobiu (opcjonalnie)
  • 20 - 30 g sosu sojowego
  • 15 - 25 g sosu rybnego
  • groszek cukrowy, ilość do podania (ok. 200 g)
  • liście szpinaku baby, świeże, ilość do podania (ok. 50 g)
  • ziarna sezamu, do dekoracji
  • cebula dymka, pokrojona w 3 mm plastry, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2525.1 kJ / 603.5 kcal
Białko
45.8 g
Węglowodany
62.3 g
Tłuszcz
17.5 g
Tłuszcz nasycony
4.3 g
Błonnik
3.2 g
Sód
917 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy