Makaron z cukinii z krewetkami w orientalnym sosie (TM6)
TM6

Makaron z cukinii z krewetkami w orientalnym sosie (TM6)

2.2 (10 ocen)

Składniki

  • 500 - 600 g cukinii, Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • sól, do oprószenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g oleju
  • 250 g krewetek, surowych, średnich, obranych, świeżych, oczyszczonych, osuszonych ręcznikiem papierowym
    lub 250 g krewetek, surowych, średnich, obranych, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, oczyszczonych, osuszonych ręcznikiem papierowym
  • 50 g cebuli dymki, ze szczypiorkiem, pokrojonej na kawałki
  • 2 - 3 szczypty suszonych płatków chili
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 40 g sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżki ziaren sezamu, białego, prażonego, do posypania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
709.9 kJ / 169.7 kcal
Białko
10.7 g
Węglowodany
8.4 g
Tłuszcz
10.7 g
Tłuszcz nasycony
1.6 g
Błonnik
1.9 g
Sód
652.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy