Makaron z cukinii z krewetkami w orientalnym sosie (TM6)

Makaron z cukinii z krewetkami w orientalnym sosie (TM6)

2.9 16 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 25 min
4 porcje

Składniki

  • 500 - 600 g cukinii Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • sól do oprószenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g oleju
  • 250 g krewetek, surowych, średnich, obranych świeżych, oczyszczonych, osuszonych ręcznikiem papierowym
    250 g krewetek, surowych, średnich, obranych, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, oczyszczonych, osuszonych ręcznikiem papierowym
  • 50 g cebuli dymki ze szczypiorkiem, pokrojonej na kawałki
  • 2 - 3 szczypty suszonych płatków chili
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 40 g sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżki ziaren sezamu, białego prażonego, do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 169.7 kcal / 709.9 kJ
Białko 10.7 g
Tłuszcz 10.7 g
Węglowodany 8.4 g
Błonnik 1.9 g
Tłuszcz nasycony 1.6 g
Sód 652.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...