
Urządzenia i Akcesoria
Makaron z cukinii z krewetkami w orientalnym sosie (TM6)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 25 min
4 porcje
Składniki
-
500 - 600 g cukinii Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
sól do oprószenia
-
3 ząbki czosnku
-
40 g oleju
-
250 g krewetek, surowych, średnich, obranych świeżych, oczyszczonych, osuszonych ręcznikiem papierowym
-
50 g cebuli dymki ze szczypiorkiem, pokrojonej na kawałki
-
2 - 3 szczypty suszonych płatków chili
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
40 g sosu sojowego
-
1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
2 łyżki ziaren sezamu, białego prażonego, do posypania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
169.7 kcal /
709.9 kJ
Białko
10.7 g
Tłuszcz
10.7 g
Węglowodany
8.4 g
Błonnik
1.9 g
Tłuszcz nasycony
1.6 g
Sód
652.4 mg