Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynowanie i pieczenie jagnięciny
- 10 - 15 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 16 ząbków czosnku
- 3 - 5 łyżek przyprawy Ras el Hanout (patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki soli
- 50 g oliwy z oliwek
-
1
udziec jagnięcy, bez kości (2,5-3,5 kg)
lub 1 udziec jagnięcy, z kością (3,5-4,5 kg)
Sos jogurtowy
- ½ pęczka kolendry, świeżej, tylko liście
- 350 g jogurtu greckiego
- 1 - 2 łyżeczki przyprawy Ras el Hanout
- 60 g miodu, płynnego
Cytrynowy kuskus
- 400 g kaszy kuskus
- 170 g rodzynek
- 5 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
- 500 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona -
5
łyżek orzeszków piniowych
lub 5 łyżek migdałów, w słupkach - ½ pęczka kolendry, świeżej, posiekanej, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 5078 kJ / 1213.7 kcal
- Białko
- 81.8 g
- Węglowodany
- 72.9 g
- Tłuszcz
- 66.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 24.6 g
- Błonnik
- 5.4 g
- Sód
- 831.6 mg
Alternatywne przepisy
Kurczak tandoori z miętowym dressingiem
1h 30 min
Pieczona kaczka z purée ziemniaczano-kalafiorowym i śliwkami
3 Std.
Wieprzowina po koreańsku z ryżową sałatką
40 min
Laksa z dorszem; Tajskie placki kukurydziane
45 min
Bowl ze smażonym łososiem i czarną fasolą
35 min
Pieczona ryba masala
1h 15 min
Korma z wołowiny
3h 10 min
Pieczony rostbef z purée z suszonymi pomidorami i sosem z czerwonego wina
14 Std. 30 Min
Pikantny koreański bowl z wołowiną
1h
Imbirowo-czosnkowy pieczony kurczak
1h 30 min
Pieczony łosoś w pesto z grzybowym orzotto
50 min
Azjatycki bowl z wieprzowiną Hoisin
40 min