Urządzenia i Akcesoria
Marokańska jagnięcina z cytrynowym kuskusem
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 4 godz.
8 porcji
Składniki
Marynowanie i pieczenie jagnięciny
-
10 - 15 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
-
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
16 ząbków czosnku
-
3 - 5 łyżek przyprawy Ras el Hanout (patrz wskazówka)
-
2 łyżeczki soli
-
50 g oliwy z oliwek
-
1 udziec jagnięcy, z kością, (3,5-4,5 kg)1 udziec jagnięcy, bez kości (2,5-3,5 kg)
Sos jogurtowy
-
½ pęczka kolendry, świeżej tylko liście
-
350 g jogurtu greckiego
-
1 - 2 łyżeczki przyprawy Ras el Hanout
-
60 g miodu, płynnego
Cytrynowy kuskus
-
400 g kaszy kuskus
-
170 g rodzynek
-
5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
-
500 g wody
-
1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
5 łyżek migdałów, w słupkach5 łyżek orzeszków piniowych
-
½ pęczka kolendry, świeżej posiekanej, plus dodatkowa ilość do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
831.6 mg
Białko
81.8 g
Kalorie
5078 kJ /
1213.7 kcal
Tłuszcz
66.1 g
Błonnik
5.4 g
Tłuszcz nasycony
24.6 g
Węglowodany
72.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Małże w mleku kokosowym i curry
1 godz. 10 min
Ogórkowe kąski z guacamole i krewetkami
20 min
Ośmiornica po portugalsku
1 godz. 30 min
Tacos z szarpanym kurczakiem al pastor
45 min
Wieprzowina po koreańsku z ryżową sałatką
40 min
Bliskowschodni łosoś z ziemniakami i jogurtowym sosem
1 godz. 40 min
Pasztet z gęsi z suszonymi śliwkami
8 godz. 35 min
Węgierska zupa rybna (Halászlé)
55 min
Sałatka ze spiralizowanych jabłek z cytrusowym dressingiem (TM5)
15 min
Łosoś wasabi w sezamie z sałatką z ogórków
25 min
Wieprzowina chimichurri z ryżem z warzywami
13 godz. 20 min
Kurczak tandoori z miętowym dressingiem
1 godz. 30 min