Urządzenia i Akcesoria
Marokańska jagnięcina z cytrynowym kuskusem
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 4 godz.
8 porcji
Składniki
Marynowanie i pieczenie jagnięciny
-
10 - 15 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
-
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
16 ząbków czosnku
-
3 - 5 łyżek przyprawy Ras el Hanout (patrz wskazówka)
-
2 łyżeczki soli
-
50 g oliwy z oliwek
-
1 udziec jagnięcy, z kością, (3,5-4,5 kg)1 udziec jagnięcy, bez kości (2,5-3,5 kg)
Sos jogurtowy
-
½ pęczka kolendry, świeżej tylko liście
-
350 g jogurtu greckiego
-
1 - 2 łyżeczki przyprawy Ras el Hanout
-
60 g miodu, płynnego
Cytrynowy kuskus
-
400 g kaszy kuskus
-
170 g rodzynek
-
5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
-
500 g wody
-
1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
5 łyżek migdałów, w słupkach5 łyżek orzeszków piniowych
-
½ pęczka kolendry, świeżej posiekanej, plus dodatkowa ilość do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
831.6 mg
Białko
81.8 g
Kalorie
5078 kJ /
1213.7 kcal
Tłuszcz
66.1 g
Błonnik
5.4 g
Tłuszcz nasycony
24.6 g
Węglowodany
72.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Wieżyczki z czarnego ryżu
55 min
Mięsna terrina z kaczką, kurczakiem i wiśniami
9 godz. 30 min
Korma z wołowiny
3 godz. 10 min
Imbirowo-czosnkowy pieczony kurczak
1 godz. 30 min
Tacos z szarpanym mięsem z kaczki
3 godz. 40 min
Bowl z łososiem, mango i komosą ryżową
40 min
Pikantna sałatka z krewetkami, spiralizowaną marchewką i ogórkiem (TM6, TM7)
20 min
Koreańska sałatka ze spiralizowanych ogórków (TM6, TM7)
25 min
Wieprzowina chimichurri z ryżem z warzywami
13 godz. 20 min
Skrzydełka w przyprawie pięciu smaków
45 min
Żeberka teriyaki ze słodko-kwaśnymi warzywami
2 godz.
Bulgogi (wołowina po koreańsku)
1 godz. 30 min