Urządzenia i Akcesoria
Marokańska jagnięcina z cytrynowym kuskusem
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 4 godz.
8 porcji
Składniki
Marynowanie i pieczenie jagnięciny
-
10 - 15 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
-
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
16 ząbków czosnku
-
3 - 5 łyżek przyprawy Ras el Hanout (patrz wskazówka)
-
2 łyżeczki soli
-
50 g oliwy z oliwek
-
1 udziec jagnięcy, z kością, (3,5-4,5 kg)1 udziec jagnięcy, bez kości (2,5-3,5 kg)
Sos jogurtowy
-
½ pęczka kolendry, świeżej tylko liście
-
350 g jogurtu greckiego
-
1 - 2 łyżeczki przyprawy Ras el Hanout
-
60 g miodu, płynnego
Cytrynowy kuskus
-
400 g kaszy kuskus
-
170 g rodzynek
-
5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
-
500 g wody
-
1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
5 łyżek migdałów, w słupkach5 łyżek orzeszków piniowych
-
½ pęczka kolendry, świeżej posiekanej, plus dodatkowa ilość do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
831.6 mg
Białko
81.8 g
Kalorie
5078 kJ /
1213.7 kcal
Tłuszcz
66.1 g
Błonnik
5.4 g
Tłuszcz nasycony
24.6 g
Węglowodany
72.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Pieczona kaczka z purée ziemniaczano-kalafiorowym i śliwkami
3 h
Żeberka teriyaki ze słodko-kwaśnymi warzywami
2 h
Korma z wołowiny
3 h 10 min
Wieprzowina chimichurri z ryżem z warzywami
13 h 20 min
Kurczak tandoori z miętowym dressingiem
1 h 30 min
Wieprzowina po koreańsku z ryżową sałatką
40 min
Pieczony rostbef z purée z suszonymi pomidorami i sosem z czerwonego wina
14 h 30 min
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM6, TM7)
1 h 40 min
Wolno gotowana wołowina w sosie whisky z ziemniakami (z osłoną noża miksującego)
2 h 50 min
Kwaśne curry rybne (Fish ambul thiyal)
1 h
Piersi z kaczki w sosie pomarańczowo-imbirowym z purée ziemniaczanym i fasolką szparagową
1 h
Dorsz w indyjskim sosie pomidorowym
1 h