Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM6)

Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM6)

4.0 57 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 20 min
4 porcje

Składniki

  • ogórków kirby z odciętymi końcówkami
    180 g
    180 g ogórków gruntowych, z odciętymi końcówkami
  • czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
    120 g
  • ząbki czosnku
    2
  • oregano, suszonego
    1 łyżka
  • czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej lub grillowanej, odsączonej z zalewy, pokrojonej na kawałki
    360 g
  • oliwy z oliwek
    60 g
    60 g oleju
  • białego octu winnego
    60 g
    60 g octu ryżowego
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 szczypta
  • miodu
    1 łyżeczka
  • sałaty rzymskiej mini, z odciętą twardą częścią, przekrojonej na pół
    180 - 210 g
  • wody
    950 g
  • czarnych oliwek, bez pestek
    120 g
    120 g oliwek Kalamata, bez pestek
  • białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
    200 - 240 g
  • pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
    120 g
  • zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 mm plastry
    ½ - 1
  • sera feta pokruszonego (200-240 g)
    1 opakowanie
  • liście bazylii, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 463.8 kcal / 1940.4 kJ
Białko 14.7 g
Tłuszcz 31.7 g
Węglowodany 31.7 g
Błonnik 8.2 g
Tłuszcz nasycony 11.1 g
Sód 1632.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...