
Wersje kompatybilne
Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM6)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
180
g ogórków kirby z odciętymi końcówkami
lub 180 g ogórków gruntowych z odciętymi końcówkami - 120 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano, suszonego
- 360 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej lub grillowanej, odsączonej z zalewy, pokrojonej na kawałki
-
60
g oliwy z oliwek
lub 60 g oleju -
60
g białego octu winnego
lub 60 g octu ryżowego - ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka miodu
- 180 - 210 g sałaty rzymskiej mini, z odciętą twardą częścią, przekrojonej na pół
- 950 g wody
-
120
g czarnych oliwek, bez pestek
lub 120 g oliwek Kalamata, bez pestek - 200 - 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
- 120 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- ½ - 1 zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 mm plastry
- 1 opakowanie sera feta pokruszonego (200-240 g)
- liście bazylii, świeże do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 463.8 kcal / 1940.4 kJ
- Białko
- 14.7 g
- Tłuszcz
- 31.7 g
- Węglowodany
- 31.7 g
- Błonnik
- 8.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.1 g
- Sód
- 1632.4 mg