
Wersje kompatybilne
Kurczak w sosie ostrygowym (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ryżem jaśminowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 10 - 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2-3 mm plastry
- 45 g oleju ryżowego plus 2 łyżki, do smażenia
- 30 g sosu ostrygowego
- 30 g sosu teriyaki
- 10 g sosu sojowego jasnego
- 2 filety z piersi kurczaka kukurydzianego, bez skóry i kości (łącznie 600-700 g), umyte i osuszone papierowymi ręcznikami
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1500 - 1800 g wody (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do schłodzenia kurczaka
- kostki lodu do schłodzenia kurczaka
- 30 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych posiekanych
- 200 g ryżu jaśminowego o czasie gotowania 12 min
- 1 łyżka oleju
- ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
- 3 papryki różnokolorowe, bez gniazd nasiennych, pokrojone w 4 cm kostkę
- 1 cebula (ok. 100 g), pokrojona w piórka
- pieprz czarny, mielony do smaku
- cebula dymka tylko szczypior (ok. 20 g), pokrojona w 5 mm plastry, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 644.5 kcal / 2698.5 kJ
- Białko
- 43 g
- Tłuszcz
- 25.5 g
- Węglowodany
- 63.5 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.8 g
- Sód
- 1308.5 mg