Osłona noża miksującego jest potrzebna.

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest osłona noża miksującego. Dowiedz się więcej

Kurczak w sosie ostrygowym (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ryżem jaśminowym
TM6

Kurczak w sosie ostrygowym (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ryżem jaśminowym

4.6 (52 oceny)

Składniki

  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 10 - 15 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2-3 mm plastry
  • 45 g oleju ryżowego, plus 2 łyżki, do smażenia
  • 30 g sosu ostrygowego
  • 30 g sosu teriyaki
  • 10 g sosu sojowego, jasnego
  • 2 filety z piersi kurczaka kukurydzianego, bez skóry i kości (łącznie 600-700 g), umyte i osuszone papierowymi ręcznikami
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1500 - 1800 g wody (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do schłodzenia kurczaka
  • kostki lodu, do schłodzenia kurczaka
  • 30 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych, posiekanych
  • 200 g ryżu jaśminowego, o czasie gotowania 12 min
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 3 papryki, różnokolorowe, bez gniazd nasiennych, pokrojone w 4 cm kostkę
  • 1 cebula (ok. 100 g), pokrojona w piórka
  • pieprz czarny, mielony, do smaku
  • cebula dymka, tylko szczypior (ok. 20 g), pokrojona w 5 mm plastry, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2698.5 kJ / 644.5 kcal
Białko
43 g
Węglowodany
63.5 g
Tłuszcz
25.5 g
Tłuszcz nasycony
2.8 g
Błonnik
5.5 g
Sód
1308.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy