Urządzenia i Akcesoria
Kurczak w sosie ostrygowym (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ryżem jaśminowym
Składniki
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
10 - 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2-3 mm plastry
-
45 g oleju ryżowego plus 2 łyżki, do smażenia
-
30 g sosu ostrygowego
-
30 g sosu teriyaki
-
10 g sosu sojowego jasnego
-
2 filety z piersi kurczaka kukurydzianego, bez skóry i kości (łącznie 600-700 g), umyte i osuszone papierowymi ręcznikami
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1500 - 1800 g wody (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do schłodzenia kurczaka
-
kostki lodu do schłodzenia kurczaka
-
30 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych posiekanych
-
200 g ryżu jaśminowego o czasie gotowania 12 min
-
1 łyżka oleju
-
½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
-
3 papryki różnokolorowe, bez gniazd nasiennych, pokrojone w 4 cm kostkę
-
1 cebula (ok. 100 g), pokrojona w piórka
-
pieprz czarny, mielony do smaku
-
cebula dymka tylko szczypior (ok. 20 g), pokrojona w 5 mm plastry, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Polska
Może spodoba Ci się również...
Policzki wieprzowe (sous-vide) w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
8 godz. 45 min
Kaczka w pięciu smakach z grzybami, azjatyckimi warzywami i ryżem
1 godz. 5 min
Wolno gotowana zupa gulaszowa z cielęciny (z osłoną noża miksującego)
6 godz. 30 min
Sos teriyaki
15 min
Steki wołowe (medium rare, sous-vide) z masłem ziołowo-czosnkowym (z osłoną noża miksującego)
1 godz. 25 min
Udka z kurczaka teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
2 godz.
Makaron curry z wieprzowiną
45 min
Wieprzowina stir-fry z warzywami
1 godz. 20 min
Wieprzowina z trawą cytrynową (Kuruma iraichchi) z kokosowymi roti
2 godz.
Wolno gotowana jagnięcina z ogórkowym kuskusem i miętą (z osłoną noża miksującego)
9 godz.
Wolno gotowane koreańskie żeberka i fajitas (z osłoną noża miksującego)
4 godz. 10 min
Wołowina teriyaki z ryżem
1 godz. 50 min