
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 - 300 g ugotowanych warzyw (np. z rosołu), marchewki, pietruszki, selera, pokrojonych na kawałki
- 240 - 300 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej (zalewę zachować)
- 50 - 75 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- 30 g oliwy z oliwek, extra virgin, plus dodatkowa ilość do polania
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ - 1 ząbek czosnku
- ½ - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka soli
- natka pietruszki, świeża, drobno posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 9444.2 kJ / 225.7 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 20.3 g
- Tłuszcz
- 13.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Sód
- 281.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Podpłomyk ze szparagami i orzechami
1 godz. 15 min
Surówka rainbow slaw (TM6)
15 min
Gomasio z zieloną częścią pora
40 min
Wegetariańskie kotleciki z kaszą gryczaną
1 godz. 10 min
Czekoladowe ciasto na białkach
1 godz. 10 min
Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM6)
20 min
Chipsy z krojonych warzyw (TM6)
1 godz. 45 min
Hummus z pieczoną papryką (BLW, dla dzieci)
50 min
Carpaccio z buraków z cukinią (TM6)
15 min
Surówka z tartego selera z domowym majonezem (TM6)
10 min
Sorbet z cukinii i cytryny
8 godz. 10 min
Rumienienie bakłażana
30 min