
Urządzenia i Akcesoria
Hummus z warzyw z rosołu
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 10 min
6 porcji
Składniki
-
ugotowanych warzyw (np. z rosołu), marchewki, pietruszki, selera, pokrojonych na kawałki250 - 300 g
-
białej ciecierzycy, z puszki odsączonej (zalewę zachować)240 - 300 g
-
pasty tahini (patrz wskazówka)50 - 75 g
-
oliwy z oliwek, extra virgin plus dodatkowa ilość do polania30 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego20 g
-
ząbek czosnku½ - 1
-
kminu rzymskiego, mielonego½ - 1 łyżeczka
-
soli½ - 1 łyżeczka
-
natka pietruszki, świeża drobno posiekana, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
225.7 kcal /
9444.2 kJ
Białko
7 g
Tłuszcz
13.8 g
Węglowodany
20.3 g
Błonnik
5.8 g
Tłuszcz nasycony
1.8 g
Sód
281.5 mg