
Urządzenia i Akcesoria
Hummus z warzyw z rosołu
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 10 min
6 porcji
Składniki
-
250 - 300 g ugotowanych warzyw (np. z rosołu), marchewki, pietruszki, selera, pokrojonych na kawałki
-
240 - 300 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej (zalewę zachować)
-
50 - 75 g pasty tahini (patrz wskazówka)
-
30 g oliwy z oliwek, extra virgin plus dodatkowa ilość do polania
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
½ - 1 ząbek czosnku
-
½ - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
½ - 1 łyżeczka soli
-
natka pietruszki, świeża drobno posiekana, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
225.7 kcal /
9444.2 kJ
Białko
7 g
Tłuszcz
13.8 g
Węglowodany
20.3 g
Błonnik
5.8 g
Tłuszcz nasycony
1.8 g
Sód
281.5 mg