
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 220 g batatów (70 g pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika, 150 g pokrojonych na 2-3 cm kawałki)
- ⅛ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 25 g cebuli przekrojonej na pół
- ½ ząbka czosnku
- 5 g oliwy z oliwek
- 50 g marchewki pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 250 g wody
- ¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ⅛ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- ⅛ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
- ⅛ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej - przyprawy do oprószenia chipsów, np. słodka mielona papryka, suszony tymianek lub rozmaryn
- kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 269.7 kcal / 1128.6 kJ
- Białko
- 4.5 g
- Tłuszcz
- 5.3 g
- Węglowodany
- 52.7 g
- Błonnik
- 8.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Sód
- 458.5 mg