Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g różyczek kalafiora
- 10 g oliwy z oliwek, plus 1 łyżeczka
- 1 szczypta soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta papryki wędzonej, mielonej
- 30 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 20 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 350 g wody
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej - 25 g mleczka kokosowego
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- natka pietruszki, świeża, posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1276.6 kJ / 305.1 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 26 g
- Tłuszcz
- 18.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.9 g
- Błonnik
- 5.9 g
- Sód
- 450.2 mg
Alternatywne przepisy
Kremowa zupa pieczarkowa
25 Min
Zupa krem z brokułu z grzankami
45p
Brokułowa zupa z soczewicą
25 Min
Risotto z dynią i szpinakiem
35 Min
Krem pomarańczowy z białej czekolady i pistacji
45p
Zupa brokułowa z prażonymi migdałami
25 Min
Gulasz z soczewicy i warzyw korzeniowych
30min
Zupa krem pomidorowo-cukiniowa i faszerowane papryki
1óra
Zupa z batatów i dyni z grzankami ziołowymi
50 Min
Ziemniaki i fasolka szparagowa z pesto pietruszkowym
35 Min
Pizza bianca z dynią i boczkiem
1óra
Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki
35 Min