Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g różyczek kalafiora
- 10 g oliwy z oliwek, plus 1 łyżeczka
- 1 szczypta soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta papryki wędzonej, mielonej
- 30 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 20 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 350 g wody
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej - 25 g mleczka kokosowego
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- natka pietruszki, świeża, posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1276.6 kJ / 305.1 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 26 g
- Tłuszcz
- 18.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.9 g
- Błonnik
- 5.9 g
- Sód
- 450.2 mg
Alternatywne przepisy
Kremowa zupa pieczarkowa
25min
Muffinki marchewkowo-orzechowe z kremem śmietankowo-cytrynowym
1h
Risotto z dynią i serem
50min
Krem z pieczonej papryki z rumienionymi słupkami warzyw
1h 20min
Lody tropikalne na patyku
4h 5min
Marchewkowe falafele z sałatką z pomidorów
55 Min
Risotto z dynią i szpinakiem
35min
Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki
35min
Brokułowa zupa z soczewicą
25min
Zupa krem z brokułu z grzankami
45 Min
Sałatka z kaszą bulgur i dynią na ciepło
50min
Zupa z batatów i dyni z grzankami ziołowymi
50min