Parmigiana (zapiekanka) z cukinii i ziemniaków (TM6)
TM6

Parmigiana (zapiekanka) z cukinii i ziemniaków (TM6)

4.6 (71 ocen)

Składniki

  • 500 g cukinii, nieobranej, z odciętymi końcówkami
  • 500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 100 g sera parmezan, w 1 kawałku
  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 80 g chleba, żytniego lub białego, pokrojonego na kawałki
    lub 80 g bułki, pokrojonej na kawałki
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 170 g wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼ - ½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 10 g liść bazylii, świeży
    lub 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 1 kulka sera mozzarella (125 g), pokrojona na kawałki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1585.1 kJ / 378.8 kcal
Białko
16.6 g
Węglowodany
36 g
Tłuszcz
19.9 g
Tłuszcz nasycony
7.2 g
Błonnik
5.5 g
Sód
756.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy