Pulpety z soczewicy na gniazdach spaghetti

Pulpety z soczewicy na gniazdach spaghetti

4.0 28 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
10 porcji

Składniki

  • cebuli dymki ze szczypiorkiem, pokrojonej na 3 cm kawałki
    150 g
  • selera pokrojonego na 3 cm kawałki
    150 g
  • marchewki pokrojonej na 3 cm kawałki
    150 g
  • oliwy z oliwek
    50 g
  • czerwonej soczewicy, suszonej
    300 g
  • wody plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
    530 g
  • koncentratu pomidorowego
    60 g
  • soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
    2 łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 łyżeczka
  • czerwonej papryki (ok. 60 g), bez gniazd nasiennych, pokrojonej w trójkąty (1 x 1 x 1 cm)
  • bułki tartej
    200 g
  • jajka
    3
  • mąka pszenna do oprószenia dłoni
  • krojonych pomidorów, z puszki
    600 g
  • białego octu winnego
    20 g
    20 g białego octu balsamicznego
  • cukru
    2 łyżeczki
  • makaronu, suchego, typu spaghetti (ok. 500 g)
    1 opakowanie
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    30 g
  • śmietany, 36% tłuszczu (ok. 75 g)
    6 łyżek
  • czarne oliwki, bez pestek pokrojone na małe kawałki
    2 - 3
  • natka pietruszki, świeża do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 488 kcal / 2045 kJ
Białko 19 g
Tłuszcz 11 g
Węglowodany 82 g
Błonnik 8 g
Tłuszcz nasycony 3 g
Sód 615 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...