Curry z kurczakiem i brązowym ryżem
TM6 TM5

Curry z kurczakiem i brązowym ryżem

4.5 (427 ocen)

Składniki

  • 170 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 5 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 10 - 15 g sosu sojowego
  • 2 łyżeczki żółtej pasty curry
  • ¾ - 1 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1200 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g ryżu brązowego
  • 200 g różyczek brokułu, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
    lub 200 g różyczek brokułu, mrożonych, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 60 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 3 gałązki kolendry, świeżej, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego, płynnego
    lub 1 łyżeczka oleju arachidowego
  • 180 g mleka kokosowego, light, w puszce
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1659 kJ / 396.5 kcal
Białko
27.5 g
Węglowodany
50 g
Tłuszcz
11.5 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Błonnik
8 g
Sód
1952.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 73 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy