
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g ziemniaków pokrojonych na 4 cm kawałki
- 250 g batatów pokrojonych na 3 cm kawałki
- 250 g korzenia pietruszki pokrojonego na 3 cm kawałki
- 250 g mleka
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki czosnku, granulowanego (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 174.3 kcal / 729.8 kJ
- Białko
- 4.2 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Węglowodany
- 24.3 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Sód
- 303.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Purée ziemniaczane (z osłoną noża miksującego 2.0)
35 min
Purée ziemniaczane z rozmarynem
40 min
Purée ziemniaczane z groszkiem i mięta
45 min
Purée z warzyw korzeniowych
45 min
Purée ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim i masłem musztardowym
50 min
Purée z marchewki i pieczonej papryki konserwowej
30 min
Sos cytrynowy
20 min
Purée z ziemniaków i pieczonego czosnku
1 godz. 40 min
Purée z batatów (dla dzieci)
1 godz.
Purée dyniowe z ziemniakami i pomarańczą
35 min
Purée z kalafiora i selera
40 min
Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów
40 min