![Shakshuka z ciecierzycą i boczkiem na Varomie Shakshuka z ciecierzycą i boczkiem na Varomie](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/7e631855-ca91-4c4f-8e8d-065063aede4f/Derivates/c6252bd9-363e-474b-8e58-496b1a63969d.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 100 - 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
-
350 - 400
g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na kawałki
lub 350 - 400 g krojonych pomidorów, z puszki, pokrojonych na kawałki - 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- ¼ - ¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
- ¾ - 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy (patrz wskazówka)
- 4 jajka
- 300 g wody
- kolendra, świeża, tylko liście do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 977.5 kJ / 233.5 kcal
- Białko
- 13.8 g
- Węglowodany
- 10.5 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 880.8 mg