
Urządzenia i Akcesoria
Shakshuka z ciecierzycą i boczkiem na Varomie
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
-
cebuli przekrojonej na pół100 g
-
ząbki czosnku1 - 2
-
oliwy z oliwek10 g
-
boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę100 - 150 g
-
pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki350 - 400 g
-
soli plus dodatkowa ilość do smaku1 łyżeczka
-
kminu rzymskiego, mielonego¼ - ¾ łyżeczki
-
chili, mielonego (opcjonalnie)¼ łyżeczki
-
kolendry, mielonej¾ - 1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ - ½ łyżeczki
-
białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy (patrz wskazówka)150 g
-
jajka4
-
wody300 g
-
kolendra, świeża tylko liście do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
233.5 kcal /
977.5 kJ
Białko
13.8 g
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
10.5 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
2 g
Sód
880.8 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

NEWSLETTER
10 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Shakshuka z czerwoną soczewicą i fetą; Sałatka z kaszą bulgur, suszonymi pomidorami, szpinakiem i fetą
35 min
Croque Madame
35 min
Gulasz z ciecierzycy i chorizo ze szpinakiem
45 min
Jajka sadzone w papryce z dodatkami (z Varomy)
20 min
Frittata z batatem, cukinią i kozim twarogiem
40 min
Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą
1 godz.
Fasolka na ciepło z jajkami z Varomy
40 min
Zielona shakshuka na Varomie
30 min
Jajka na chmurce (Cloud eggs)
25 min
Ranczerskie śniadanie z fasolą, awokado i jajkiem
50 min
Frittata z resztkami warzyw
35 min
Shakshuka na Varomie
35 min