Urządzenia i Akcesoria
Shakshuka z ciecierzycą i boczkiem na Varomie
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
10 g oliwy z oliwek
-
100 - 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
-
350 - 400 g krojonych pomidorów, z puszki, pokrojonych na kawałki350 - 400 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
-
¼ - ¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
¼ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
-
¾ - 1 łyżeczka kolendry, mielonej
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
150 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy (patrz wskazówka)
-
4 jajka
-
300 g wody
-
kolendra, świeża tylko liście do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
880.8 mg
Białko
13.8 g
Kalorie
977.5 kJ /
233.5 kcal
Tłuszcz
15 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
2 g
Węglowodany
10.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Bakłażanowe roladki z szynką parmeńską
50 min
Zielona shakshuka na Varomie
30 min
Sałatka z soczewicą i burakiem
45 min
Sałatka Trendy Lunch z pęczakiem, kaszą bulgur i zieloną soczewicą
1 godz.
Frittata z fasolką, papryką i chorizo
45 min
Sałatka bulgur ze szpinakiem, ogórkiem i krewetkami
50 min
Łosoś teriyaki z soczewicą, szpinakiem i awokado
45 min
Jajka sadzone w papryce z dodatkami (z Varomy)
20 min
Fasolka na ciepło z jajkami z Varomy
40 min
Rozgrzewająca zupa z kurczakiem i kaszą bulgur
1 godz. 15 min
Ranczerskie śniadanie z fasolą, awokado i jajkiem
50 min
Shakshuka na Varomie
35 min