
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g orzechów, całych, mieszanych (np. laskowych, włoskich, nerkowca)
- 400 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 3 cm kawałki, plus 1 jabłko (ok. 150 g), ze skórką, do dekoracji
- 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego (opcjonalnie)
- ½ - ¾ łyżeczki cynamonu, mielonego plus dodatkowa ilość do posypania
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- ½ łyżeczki kardamonu, mielonego (opcjonalnie)
- 120 g płatków owsianych
-
550
g mleka
lub 550 g napoju owsianego -
syrop klonowy do dekoracji
(opcjonalnie)
lub miód do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 346.4 kcal / 1449.2 kJ
- Białko
- 12.1 g
- Tłuszcz
- 16.4 g
- Węglowodany
- 42.2 g
- Błonnik
- 7.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.1 g
- Sód
- 120.1 mg