
Urządzenia i Akcesoria
Owsianka korzenna z jabłkami
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 25 min
5 porcji
Składniki
-
orzechów, całych, mieszanych (np. laskowych, włoskich, nerkowca)100 g
-
jabłek obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 3 cm kawałki, plus 1 jabłko (ok. 150 g), ze skórką, do dekoracji400 g
-
cukru trzcinowego, nierafinowanego (opcjonalnie)20 g
-
cynamonu, mielonego plus dodatkowa ilość do posypania½ - ¾ łyżeczki
-
gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)¼ łyżeczki
-
kurkumy, suszonej, mielonej½ łyżeczki
-
kardamonu, mielonego (opcjonalnie)½ łyżeczki
-
płatków owsianych120 g
-
mleka550 g
-
syrop klonowy (opcjonalnie) do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
346.4 kcal /
1449.2 kJ
Białko
12.1 g
Tłuszcz
16.4 g
Węglowodany
42.2 g
Błonnik
7.1 g
Tłuszcz nasycony
4.1 g
Sód
120.1 mg