Burgery z buraka z karmelizowaną cebulą

Burgery z buraka z karmelizowaną cebulą

4.7 494 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 50 min
6 porcji

Składniki

Bułki pełnoziarniste
  • 270 g napoju sojowego niesłodzonego
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 15 g brązowego cukru
  • 330 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej chlebowej
  • oliwa z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
Burgery buraczane
  • 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
  • 50 g bułki tartej
  • 50 g płatków owsianych
  • 250 g czerwonych buraków, gotowanych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
  • 10 g koncentratu pomidorowego
  • 1 gałązka natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • napój sojowy do posmarowania bułek
  • ziarna sezamu, białego do posypania bułek
    ziarna, mieszane, np. słonecznik, pestki dyni, do posypania bułek
Karmelizowana czerwona cebula
  • 300 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół, następnie pokrojonej w 7 mm piórka
  • 40 - 60 g brązowego cukru
  • 20 g octu
  • 1 - 2 szczypty soli
Dodatki i złożenie burgerów
  • majonez (opcjonalnie) do podania (patrz wskazówka)
  • rukola do podania
  • 1 pomidor pokrojony w plastry, do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 565.3 kcal / 2366.8 kJ
Białko 17.7 g
Tłuszcz 14.8 g
Węglowodany 97 g
Błonnik 104.2 g
Tłuszcz nasycony 1.7 g
Sód 505.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...