Burgery z buraka z karmelizowaną cebulą

Burgery z buraka z karmelizowaną cebulą

4.7 490 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 50 min
6 porcji

Składniki

Bułki pełnoziarniste
  • napoju sojowego niesłodzonego
    270 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    20 g
  • brązowego cukru
    15 g
  • mąki pszennej chlebowej
    330 g
  • mąki pszennej pełnoziarnistej chlebowej
    100 g
  • oliwa z oliwek
  • soli
    ½ łyżeczki
Burgery buraczane
  • białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
    240 g
  • bułki tartej
    50 g
  • płatków owsianych
    50 g
  • czerwonych buraków, gotowanych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
    250 g
  • czosnku, granulowanego
    1 łyżeczka
  • koncentratu pomidorowego
    10 g
  • natki pietruszki, świeżej tylko liście
    1 gałązka
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 szczypty
  • napój sojowy do posmarowania bułek
  • ziarna sezamu, białego do posypania bułek
    ziarna, mieszane, np. słonecznik, pestki dyni, do posypania bułek
Karmelizowana czerwona cebula
  • czerwonej cebuli przekrojonej na pół, następnie pokrojonej w 7 mm piórka
    300 g
  • brązowego cukru
    40 - 60 g
  • octu
    20 g
  • soli
    1 - 2 szczypty
Dodatki i złożenie burgerów
  • majonez (opcjonalnie) do podania (patrz wskazówka)
  • rukola do podania
  • pomidor pokrojony w plastry, do podania
    1

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 565.3 kcal / 2366.8 kJ
Białko 17.7 g
Tłuszcz 14.8 g
Węglowodany 97 g
Błonnik 104.2 g
Tłuszcz nasycony 1.7 g
Sód 505.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...