
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bułki pełnoziarniste
- 270 g napoju sojowego niesłodzonego
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 15 g brązowego cukru
- 330 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej chlebowej
- oliwa z oliwek
- ½ łyżeczki soli
Burgery buraczane
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
- 50 g bułki tartej
- 50 g płatków owsianych
- 250 g czerwonych buraków, gotowanych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
- 10 g koncentratu pomidorowego
- 1 gałązka natki pietruszki, świeżej tylko liście
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- napój sojowy do posmarowania bułek
-
ziarna sezamu, białego do posypania bułek
lub ziarna, mieszane np. słonecznik, pestki dyni, do posypania bułek
Karmelizowana czerwona cebula
- 300 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół, następnie pokrojonej w 7 mm piórka
- 40 - 60 g brązowego cukru
- 20 g octu
- 1 - 2 szczypty soli
Dodatki i złożenie burgerów
- majonez do podania (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
- rukola do podania
- 1 pomidor pokrojony w plastry, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 565.3 kcal / 2366.8 kJ
- Białko
- 17.7 g
- Tłuszcz
- 14.8 g
- Węglowodany
- 97 g
- Błonnik
- 104.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Sód
- 505.8 mg