Urządzenia i Akcesoria
Lasagne z warzywami
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
6 porcji
Składniki
-
200 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki200 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos warzywny
-
300 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
300 g cukinii pokrojonej na kawałki
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
100 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
2 ząbki czosnku
-
40 g oliwy z oliwek
-
100 g wody100 g białego wina, wytrawnego
-
700 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych (np. ziół prowansalskich, oregano, majeranku)
-
1 ½ - 2 łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
-
1000 g mleka
-
80 g masła pokrojonego na kawałki
-
100 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka soli
-
1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie lasagne
-
masło do natłuszczenia naczynia i na wierzch lasagne
-
18 płatów makaronu, suchego, typu lasagne (10 x 20 cm)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1568.7 mg
Białko
30.2 g
Kalorie
3104.5 kJ /
741.5 kcal
Tłuszcz
34.5 g
Błonnik
7.7 g
Tłuszcz nasycony
18.3 g
Węglowodany
77.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Makaron cannelloni ze szpinakiem
1 godz. 20 min
Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa z jajkami i sosem jogurtowym
35 min
Lasagne ze szpinakiem, mozzarellą i ricottą
1 godz. 30 min
Makaron z wegańskim zielonym sosem i warzywami
35 min
Lasagne dyniowa
1 godz. 45 min
Shakshuka z czerwoną soczewicą i fetą; Sałatka z kaszą bulgur, suszonymi pomidorami, szpinakiem i fetą
35 min
Wegańskie curry z cytrynowym ryżem
40 min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1 godz. 5 min
Lasagne bolońska
1 godz. 45 min
Lasagne serowa ze szpinakiem
2 godz. 45 min
Wegańska lasagne z domowym makaronem i soczewicą
2 godz. 20 min
Faszerowana cukinia z pomidorowym ryżem
1 godz. 10 min