![Zupa krem z pora i ziemniaków, polędwiczki drobiowe z sosem velouté Zupa krem z pora i ziemniaków, polędwiczki drobiowe z sosem velouté](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/09F3BBF2-2ADF-4985-8BC8-7884FC789AB6/Derivates/BE4D19D7-CF51-4E8D-9B07-B6155534E9BD.jpg)
Wersje kompatybilne
Zupa krem z pora i ziemniaków, polędwiczki drobiowe z sosem velouté
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 200 g cebuli pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
- 500 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 220 g pora tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
- 370 g ziemniaków pokrojonych na 2 cm kawałki
- 400 g polędwiczek drobiowych np. z kurczaka lub indyka, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 1 gałązka estragonu, świeżego tylko liście
- 1 - 2 szczypty soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 180 g cukinii pokrojonej w cienkie paski, jak tagliatelle (patrz wskazówka)
- 340 g marchewki pokrojonej w cienkie paski, jak tagliatelle (patrz wskazówka)
-
30
g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
lub 30 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu - 2 łyżeczki musztardy Dijon
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 319 kcal / 1340.3 kJ
- Białko
- 27.3 g
- Tłuszcz
- 12.4 g
- Węglowodany
- 20.9 g
- Błonnik
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Sód
- 413.3 mg