
Wersje kompatybilne
Brokuły i ziemniaki z sosem z sera pleśniowego
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Brokuły i ziemniaki
- 700 g wody
- ½ łyżeczki soli
- 500 g ziemniaków pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 600 g różyczek brokułu
Sos z sera pleśniowego
- 200 g wody
- 200 g śmietany, 12% tłuszczu
- 100 g sera z niebieską pleśnią (typ lazur), pokrojonego na kawałki
-
35
g mąki pszennej
lub 35 g skrobi ziemniaczanej - 30 g masła
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej - ¼ - ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 395 kcal / 1653 kJ
- Białko
- 15 g
- Tłuszcz
- 21 g
- Węglowodany
- 40 g
- Błonnik
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 13 g
- Sód
- 827 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gotowanie na parze młodych ziemniaków (700-1200 g)
45 min
Gotowanie na parze szparagów (500-800 g)
25 min
Gotowanie na parze młodych ziemniaków (300-600 g)
35 min
Gotowanie na parze kalafiora (300 g)
20 min
Warzywa z serowym sosem; Surówka brokułowa
40 min
Zupa z cukinią; Ryba na parze z ziemniakami i cytrynowym sosem
50 min
Szparagi z ziemniakami; Sos holenderski
45 min
Warzywa gotowane na parze
35 min
Zielona fasolka szparagowa na Varomie
30 min
Warzywa gotowane na parze z parmezanowym zabajone
50 min
Szparagi z ziemniakami i sosem holenderskim
50 min
Kalafior z purée z groszku
40 min