Urządzenia i Akcesoria
Brokuły i ziemniaki z sosem z sera pleśniowego
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje
Składniki
Brokuły i ziemniaki
-
700 g wody
-
½ łyżeczki soli
-
500 g ziemniaków pokrojonych na 3-4 cm kawałki
-
600 g różyczek brokułu
Sos z sera pleśniowego
-
200 g wody
-
200 g śmietany, 12% tłuszczu
-
100 g sera z niebieską pleśnią (typ lazur), pokrojonego na kawałki
-
35 g skrobi ziemniaczanej35 g mąki pszennej
-
30 g masła
-
½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
¼ - ½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
-
1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
827 mg
Białko
15 g
Kalorie
1653 kJ /
395 kcal
Tłuszcz
21 g
Błonnik
6 g
Tłuszcz nasycony
13 g
Węglowodany
40 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
STACJA THERMOMIX FRIEND®
41 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa z jajkami i sosem jogurtowym
35 min
Gotowanie na parze kalafiora (350-900 g)
30 min
Warzywa gotowane na parze z parmezanowym zabajone
50 min
Szparagi z ziemniakami i sosem holenderskim
50 min
Szparagi z ziemniakami; Sos holenderski
45 min
Zupa krem z pieczarek; Faszerowane papryki z ryżem i sos pomidorowy
1 godz. 5 min
Warzywa gotowane na parze
35 min
Szparagi z młodymi ziemniakami i jogurtowym sosem holenderskim
55 min
Białe szparagi z jogurtowym sosem à la holenderskim
1 godz.
Kalafior z purée z groszku
40 min
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i parmezanem
1 godz.
Ziemniaki z warzywami i sosem serowym
40 min