
Urządzenia i Akcesoria
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z purée ziemniaczanym
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
4 porcje
Składniki
-
filety z dorsza, bez skóry (ok. 400 g)4
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
soli¾ łyżeczki
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście3 gałązki
-
kolendry, świeżej tylko liście3 gałązki
-
cebuli szalotki przekrojonej na pół25 g
-
estragonu, świeżego tylko liście1 gałązka
-
śmietany, min. 30% tłuszczu20 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego30 g
-
wody (patrz wskazówka)2100 - 2200 g
-
ziemniaków mączystych, pokrojonych na kawałki750 g
-
masła pokrojonego na kawałki50 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
350.3 kcal /
1472 kJ
Białko
21.3 g
Tłuszcz
13 g
Węglowodany
34.8 g
Błonnik
4 g
Tłuszcz nasycony
8.3 g
Sód
717.5 mg