
Wersje kompatybilne
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z purée ziemniaczanym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 filety z dorsza, bez skóry (ok. 400 g)
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¾ łyżeczki soli
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 3 gałązki kolendry, świeżej, tylko liście
- 25 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 1 gałązka estragonu, świeżego, tylko liście
- 20 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2100 - 2200 g wody (patrz wskazówka)
- 750 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1472 kJ / 350.3 kcal
- Białko
- 21.3 g
- Węglowodany
- 34.8 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.3 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 717.5 mg
Alternatywne przepisy
Łosoś z brokułami i ziemniakami w sosie koperkowym
40 min
Sałatka ze szpinakiem; Roladki z ryby, cytrusowy sos maślany; Pączki z sera koziego i sos z owoców jagodowych
1 godz. 10 min
Ryba z warzywami i purée z kalafiora
40 min
Cytrynowo-koperkowy łosoś z pieczonymi warzywami
45 min
Dorsz na parze z ryżem i szpinakiem w sosie cytrynowym
30 min
Steki wołowe (medium rare, sous-vide) z masłem ziołowo-czosnkowym (z osłoną noża miksującego)
1 godz. 25 min
Łosoś z warzywami; Sos holenderski
40 min
Filety z pstrąga gotowane na parze i purée z brokułów
40 min
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego), risotto z burakiem i trawą cytrynową
2 godz. 10 min
Filet z białej ryby (sous-vide) z pieczonymi warzywami (z osłoną noża miksującego)
1 godz. 30 min
Filety z pstrąga (sous-vide, z osłoną noża miksującego), pieczone warzywa i purée fasolowe
1 godz. 30 min
Ryba z fasolką szparagową, salsą verde i szafranowym pilawem; Mus cytrynowo-bazyliowy
55 min