Stacja Thermomix® Friend jest potrzebna

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest stacja Thermomix® Friend. Dowiedz się więcej

Zupa fasolowa; Makaron w kremowym sosie z boczkiem
TM5 / TM6 + Thermomix® Friend

Zupa fasolowa; Makaron w kremowym sosie z boczkiem

4.6 (70 ocen)

Składniki

Zupa fasolowa

  • 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 40 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 120 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 100 - 120 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
    lub 100 - 120 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 90 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g kostek boczku
  • 10 - 20 g oliwy z oliwek
  • 480 - 560 g białej fasoli, dużej, z puszki (2 puszki po 400 g), odsączonej
  • 900 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka cząbru, suszonego (opcjonalnie)
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 - 300 g różyczek brokułu
    lub 100 - 150 g liści szpinaku baby, świeżych

Makaron w kremowym sosie z boczkiem

  • 1200 g wody
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • 320 g makaronu, suchego, krótkiego
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2538.7 kJ / 606.3 kcal
Białko
25.7 g
Węglowodany
61.3 g
Tłuszcz
28.3 g
Tłuszcz nasycony
12.5 g
Błonnik
11.2 g
Sód
1713 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy