
Urządzenia i Akcesoria
Pulpety z kalafiorowym ryżem, papryką i sosem curry
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
Kalafiorowy ryż i pulpety
-
150 g różyczek kalafiora (patrz wskazówka)
-
1200 g wody
-
20 g oleju
-
2 łyżeczki soli
-
250 g ryżu parboiled
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
500 - 600 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
30 - 50 g bułki tartej
-
1 jajko
-
1 łyżeczka musztardy
-
½ łyżeczki majeranku, suszonego
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
3 - 4 papryki, różnokolorowe bez gniazd nasiennych, pokrojone w paski
Sos curry
-
40 g masła miękkiego
-
40 g mąki pszennej
-
400 g wody
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
2 łyżeczki curry, mielonego
-
½ łyżeczki soli
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 szczypta cukru
-
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
736 kcal /
3081.5 kJ
Białko
41.5 g
Tłuszcz
29.3 g
Węglowodany
80.3 g
Błonnik
6.8 g
Tłuszcz nasycony
13.5 g
Sód
1558.8 mg