
Urządzenia i Akcesoria
Pulpety z kalafiorowym ryżem, papryką i sosem curry
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
Kalafiorowy ryż i pulpety
-
różyczek kalafiora (patrz wskazówka)150 g
-
wody1200 g
-
oleju20 g
-
soli2 łyżeczki
-
ryżu parboiled250 g
-
cebuli przekrojonej na pół50 g
-
ząbek czosnku1
-
mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki500 - 600 g
-
bułki tartej30 - 50 g
-
jajko1
-
musztardy1 łyżeczka
-
majeranku, suszonego½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
papryki, różnokolorowe bez gniazd nasiennych, pokrojone w paski3 - 4
Sos curry
-
masła miękkiego40 g
-
mąki pszennej40 g
-
wody400 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego10 g
-
koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
curry, mielonego2 łyżeczki
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego2 szczypty
-
cukru1 szczypta
-
śmietany, min. 30% tłuszczu100 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
736 kcal /
3081.5 kJ
Białko
41.5 g
Tłuszcz
29.3 g
Węglowodany
80.3 g
Błonnik
6.8 g
Tłuszcz nasycony
13.5 g
Sód
1558.8 mg