Pulpety z kalafiorowym ryżem, papryką i sosem curry

Pulpety z kalafiorowym ryżem, papryką i sosem curry

4.2 25 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

Kalafiorowy ryż i pulpety
  • różyczek kalafiora (patrz wskazówka)
    150 g
  • wody
    1200 g
  • oleju
    20 g
  • soli
    2 łyżeczki
  • ryżu parboiled
    250 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    50 g
  • ząbek czosnku
    1
  • mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
    500 - 600 g
  • bułki tartej
    30 - 50 g
  • jajko
    1
  • musztardy
    1 łyżeczka
  • majeranku, suszonego
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • papryki, różnokolorowe bez gniazd nasiennych, pokrojone w paski
    3 - 4
Sos curry
  • masła miękkiego
    40 g
  • mąki pszennej
    40 g
  • wody
    400 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    10 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • curry, mielonego
    2 łyżeczki
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 szczypty
  • cukru
    1 szczypta
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    100 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 736 kcal / 3081.5 kJ
Białko 41.5 g
Tłuszcz 29.3 g
Węglowodany 80.3 g
Błonnik 6.8 g
Tłuszcz nasycony 13.5 g
Sód 1558.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...